duminică

22 mai, 2022

Reacția Rusiei: Aderarea Finlandei crește probabilitatea conflictului deschis Rusia – NATO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 mai, 2022

Vicepreședinte Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev (foto, stâmga), amenință Occidentul cu un „război nuclear” după anunțul Finlandei că va cere aderarea la NATO.

Dmitri Medvedev a scris pe Telegram, potrivit The Guardian, mesajul că există „riscul” unui „război nuclear în toată regula” între Rusia și NATO.

„În contextul războiului proxy declanșat de țările occidentale cu Rusia, vreau să articulez încă o dată foarte clar lucruri care sunt deja atât de evidente pentru toți oamenii rezonabili. Pomparea de arme în Ucraina, pregătirea trupelor sale de către țările NATO pentru a folosi echipamentele occidentale, trimiterea de mercenari și desfășurarea de exerciții de către țările Alianței din apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia”, scrie Dmitri Medvedev.


Fost președinte al Rusiei și aliat apropiat al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev spune că „un astfel de conflict are întotdeauna riscul să se transforme într-un război nuclear în toată regula”.

„Acesta va fi un scenariu catastrofal pentru toată lumea”, afirmă Medvedev, care avertizează: ”Nu vă mai mințiți singuri și nu-i mai mințiți și pe alții, în paroxismul rusofobiei s-ar putea să vă înecați cu propria salivă!”

Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au dat undă verde joi pentru aderarea Finlandei la NATO. O cerere similară va fi formulată și de Suedia în ciuda avertismentelor repetate ale Rusiei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Finlandezii privesc cu îngrijorare ce se întâmplă în Ucraina, în condițiile în care au purtat două războaie cu Rusia între 1939 și 1944, când au respins o încercare de invazie, dar au pierdut aproximativ 10% din teritoriul lor la negocierile de pace care au urmat.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: