vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2016

rca-calcul-farComisia Europeană a admis sesizarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu privire la plafonarea tarifelor RCA, iar Guvernul are la dispoziţie 10 săptămâni ca să răspundă, potrivit UNSAR, citată de Agerpres.

„UNSAR a primit o scrisoare de la Comisia Europeană prin care ni se comunică faptul că sesizarea noastră a fost admisă şi se află în analiză. Conform scrisorii primite, Guvernul are la dispoziţie zece săptămâni să răspundă Comisiei Europene şi, la rândul ei, Comisia are alte zece săptămâni la dispoziţie să analizeze răspunsul”, spune UNSAR.

Organizaţia asigurătorilor români speră că, „în acest caz, aşteptarea este ca legislaţia naţională pe segmentul RCA să nu contravină legislaţiei europene”.


„Pe lângă încălcarea reglementărilor naţionale şi europene, plafonarea tarifelor RCA va avea, pe termen mediu şi lung, efecte negative care vor fi resimţite şi de asiguraţi”, susţine UNSAR.
UNSAR a anunţat, la începutul lunii noiembrie, că sesizat Comisia Europeană cu privire la plafonarea tarifelor RCA, considerând că măsur luată de guvern încalcă principiul pieţei libere, concurenţiale, prevăzut de Constituţia României, dar şi o serie de reglementări europene.

„În primul rând, plafonarea tarifelor RCA încalcă un principiu de bază prevăzut de Constituţia României, cel al unei pieţe libere, concurenţiale, iar membrii UNSAR analizează în acest moment cele mai bune variante de a acţiona împotriva acestei prevederi. UNSAR a sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE şi ale Tratatului de funcţionare al Uniunii Europene, existând premisele ca România să fie sancţionată pentru încălcarea legislaţiei comunitare”, se menţiona în comunicatul UNSAR.

Guvernul a adoptat în 2 noiembrie, după o consultare publică de o săptămână, tarifele maxime ce urmează să fie aplicate de societăţile care practică asigurările obligatorii auto.

„Tarifele maxime se vor aplica de către societăţile de asigurare o perioadă de şase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern. Societăţile de asigurare vor aplica în această perioadă de şase luni tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în actul normativ adoptat. Metodologia de calcul şi tarifele maximale au fost stabilite de ASF, prin consultare cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări”, potrivit purătorului de cuvânt al Guvernului.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: