duminică

21 aprilie, 2024

21 decembrie, 2021

România trebuie să impună măsuri de creștere a gradului de colectare a taxelor și contribuțiilor la bugetul de stat, în paralel cu începerea procesului de digitalizare și modernizare a ANAF, consideră comunitatea locală de business.

În acest sens, măsura adoptată recent prin Ordonanța de Urgență 130/2021, așa-numita ordonanță-trenuleț, de incriminare penală a reținerii la sursă a contribuțiilor fără plata acestora mai departe la bugetul de stat este binevenită, se arată într-un comunicat transmis de Romanian Business Leaders (RBL).

„Considerăm că evaziunea fiscală este unul din cele mai grave fenomene de infracțiune economică cu care se confruntă România și care împiedică susținerea unui mediu economic corect, a unei competiții oneste și a unei economii sustenabile”, transmit reprezentanții RBL.


Ei consideră că măsurile care să contribuie la creșterea colectării taxelor și contribuțiilor trebuie să vizeze în continuare reducerea decalajului la colectarea TVA, situat la cel mai ridicat nivel din Europa, iar îmbunătățirea colectării impozitelor actuale în domeniile economice predispuse evaziunii ar trebui luate înainte de adoptarea oricăror măsuri de creștere a fiscalității, așa încât contribuabilii corecți să nu plătească pentru inabilitatea statului de a-i sancționa pe cei incorecți.

”În paralel, ei subliniază că este esențială începerea urgentă a procesului de digitalizare și modernizare a ANAF, precum și profesionalizarea interacțiunii acestei instituții cu contribuabilii mici și mari. Printre măsurile care ar trebui să figureze pe agenda imediată a autorităților se numără cloud-ul guvernamental, creșterea competențelor digitale din administrație și îmbunătățirea calității serviciilor administrative în raport cu cetățenii.

”Trebuie să trecem de la paradigma în care suntem azi, în care contribuabilii lucrează pentru ca statului să îi meargă bine, la aceea în care statul lucrează pentru ca viața contribuabililor să fie de calitate. În același timp și noi avem datoria de a ne achita obligațiile fiscale. Fără un comportament corect de ambele părți, România nu va progresa”, a spus Dragoș Petrescu, președinte RBL.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru 1.000+ antreprenori și executivi de top din mediul de business privat.


Prin activitățile derulate acestea au implicat, până astăzi, peste 100.000 de români – antreprenori aspiranți, liceeni, antreprenori la început de drum sau cu experiență, români din Diaspora sau din mediul rural, traineri, vorbitori și lideri din educație. Mai multe detalii aici.

RBL este membru fondator al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: