miercuri

22 mai, 2024

30 martie, 2023

Forțele ruse au avut un oarecare succes în Bakhmut, oraș din est, anunță oficiali militari ucraineni, adăugând că luptătorii lor încă rezistă în lupta care durează de câteva luni.

Actualizarea regulată a frontului din Ucraina făcută de Institutul pentru Studiul Războiului susține această afirmație, spunând că imagini satelitare din 28 și 29 martie ”indică faptul că forțele ruse au avansat în sudul și sud-vestul Bakhmut”.

Joi se împlinesc 400 de zile de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, iar autotitățile de la Kremlin se pregătesc să lanseze o campanie majoră de recrutare care vizează înscrierea a 400.000 de noi oameni pentru a lupta în Ucraina.

Volodimir Zelenski: Ucraina nu trebuie să piardă Bakhmut


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, într-o discuție cu Associated Press, că dacă națiunea sa nu câștigă bătălia pentru Bakhmut, Rusia ar putea începe să obțină sprijin internațional pentru un acord care ar putea cere Ucrainei să facă compromisuri inacceptabile.

Dacă Bakhmut ar cădea în mâinile forțelor ruse, președintele lor, Vladimir Putin, „ar vinde această victorie Occidentului, societății sale, Chinei, Iranului”, a spus Volodimir Zelenski. „Dacă va simți sânge, dacă va mirosi că suntem slabi, va împinge, împinge, împinge”, a spus președintele Ucrainei.

De cealaltă parte, susținerea occidentală a Ucrainei rămâne fermă. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va participa la reuniunea miniștrilor de externe NATO de la Bruxelles, din 3 aprilie până în 5 aprilie. Anthony Blinken va sublinia sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina și pentru securitatea transatlantică, a transmis joi Departamentul de Stat.

La Bruxelles, Blinken se va întâlni cu șeful diplomației UE, Josep Borrell, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu ministrul de externe ucrainean, Dimtri Kuleba.


Într-un discurs rostit în Bundestag, regele Charles al III-lea a lăudat unitatea actuală dintre Regatul Unit și Germania în fața invaziei Rusiei asupra Ucrainei, spunând: ”De când am vorbit ultima dată în această clădire, flagelul războiului a revenit în Europa. Lumea a privit îngrozită – dar noi nu am stat pe loc. Chiar dacă detestăm scenele îngrozitoare ale distrugerii, putem să ne mândrim cu unitatea noastră – în apărarea Ucrainei, a păcii și libertății. Regele a lăudat decizia Berlinului de a oferi un sprijin militar important Ucrainei ca fiind „remarcabil de curajoasă, importantă și apreciată”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: