joi

25 aprilie, 2024

29 decembrie, 2010

Război diplomatic între Spania şi Rusia. Spania a expulzat recent doi diplomaţi ruşi din Madrid, acuzându-i de activităţi incompatibile cu statutul lor, un eufemism folosit pentru spionaj. Ca răspuns la acest gest, Rusia a expulzat, la rândul său, doi diplomaţi din Moscova, în ajunul Crăciunului. Spania susţine că niciunul dintre cei doi diplomaţi ai săi nu spiona, iar unul dintre ei, Ignacio Cartagena, lucra chiar la un plan de colaborare ambiţios, între cele două ţări, privind schimburile culturale. Programul cultural urma să se numească “Anul Rusiei în Spania” şi “Anul Spaniei în Rusia”. (Telegraph)

Georgia, Estonia, Lituania critică decizia Franţei de a vinde Rusiei nave de asalt. După anunţul discret făcut în Ajun de Crăciun referitor la donrinţa Franţei de a vinde nave de luptă Rusiei, oficiali guvernamentali francezi au lăudat afacerea de mai multe milioane de euro, văzând-o ca pe o reuşită a Franţei. Dar crticii, în special vecinii Rusiei, trag un semnal de alarmă asupra faptului că în acest fel Franţa a deschis calea occidentalilor să vândă Rusiei orice, de la tehnologie militară avansată până la dreptul de exploatare a conductelor petroliere. “Este scandalos”, spune Andre Glucksmann, un filosof francez, critic al acordului ruso-francez încheiat. Tocmai de aceea anunţul a fost făcut de Crăciun, pentru a putea trece neobservat, oamenii find preocupaţi la acea oră de alte probleme. (New York Times)

Francezii, nemulţumiţi că sunt mai slab reprezentaţi decât englezii în diplomaţia UE. Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă Catherine Ashton şi-a privilegiat prietenii din Ministerul britanic de externe, aducându-i la reprezentanţa UE, astfel încât britanicii sunt de 5 ori mai numeroşi în acest serviciu decât francezii.Franţa este marginalizată în noua diplomaţie europeană, scrie Le Figaro, redând comentariile unui reprezentant francez anonym, care spune că britanicii reprezintă comparative cu francezii 5 la 1, în piramida funcţiilor pusă la punct de baroneasa Ashton. (Le Figaro)


Marea Britanie se va confrunta cu un şomaj ridicat şi în 2011. Analiştii economici şi-au exprimat îndoiala asupra faptului că sectorul privat va putea să absoarbă circa 330.000 de oameni ce vor fi disponibilizaţi din sectorul bugetar până în 2015. Potrivit unui raport al Institutlui pnetru Personal şi Dezvoltare, rata şomajului va creşte din nou, pentru al 17-lea an, ajungând la 2,7 milioane de persoane. Deşi se prognozează o creştere economică, aceasta va fi insuficientă pentru a preveni creşterea numărului şomerilor. Pentru cei care au un loc de muncă, se prevede o creştere a salariului sub pragul inflaţiei, în jur de 2%, în timp ce preţurile vor creşte cu cel puţin 4% anul viitor. (Independent)

Alertă teroristă la scară naţională, în India. Autorităţile indiene au desfăşurat mii de oameni din forţele de securitate  în ţară, după ce un grup militant pakistanez a anunţat că plănuieşte un atac în timpul week-end-ului de Anul Nou. Ofiţeri d epoliţie şi forţe paramilitare se află în alertă de gradul întâi în ţară, inclusive în capitala financiară a Indiei, Mumbai. Au început percheziţiile din casă-n casă în unele părţi ale oraşului, unde s-au înregistrat atacuri ale grupului Lashkar-e Taiba, în noiembrie 2008. Aeroporturile şi gările, oraşul Ahmedabad în vestul statului Gujarat şi populara staţiune turistică Goa se află în stare de alertă maximă, după avertizarea făcută de serviciile secrete în ultimele zile. (Guardian)

Comisarul UE pentru industrie vrea un mecanism european care să blocheze preluarea afacerilor strategice ale UE de către străini. Antonio Tajani susţine că o astfel de autoritate este necesară având în vedere că firmele chinezeşti vor să-şi extindă investiţiile în străinătate. “Companiile chinezeşti au puterea de a cumpăra tot mai multe întreprinderi europene, cu tehnologii cheie pentru sectoare importante”, a explicat politicianul italian. Pentru aceste politici strategice ar trebui ca Europa să răspundă din punct de vedere politic, consideră Tajani, adăugând că UE ar trebui să înfiinţeze o autoritate care să examineze investiţiile străine în Europa, având ca model Comitetul pentru Investiţii Străine din SUA. (EUObserver)

America Latină se pregăteşte pentru un 2011 incert din punct de vedere economic. Brazilia începe noul an cu un nou preşedinte, în timp ce Argentina va intra în 2011 fără a avea un nou buget aprobat. Viitorul integrităţii teritoriale a Mexicului, ca stat, este periclitat din cauza bandelor de traficanţi de droguri. În ce priveşte Peru, s-a părea că vin vremuri grele pentru această ţară, având în vedere că fiica unui fost lider autoritar se pregăteşte să candideze la preşedinţie. Dar regiunea ar trebui cel puţin să supravieţuiască întreagă din recesiunea economică, chiar şi cel mai slab dezvoltată ţară Venezuela fiind de aşteptat să aibă, din nou, creştere economică. (BBC News)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: