UE a depășit pe 15 iulie rata de vaccinare anti-Covid înregistrată de SUA, în condițiile în care pe 21 aprilie, raportul era dublu în favoarea Americii – în Statele Unite se vaccinaseră cu cel puțin o doză 40,2% din populație, în timp ce în UE – 20,1%, conform datelor Our World in Data, afiliat Universității Oxford.
Pe 15 iulie, UE a raportat vaccinarea a 55,4% din populație, cu cel puțin o doză, iar SUA – o rată de 55,36%.
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a salutat pe Twitter performanța Uniunii, mai ales că aceasta s-a realizat în condițiile exportării în 100 de țări a producției de vaccinuri realizate pe teritoriul blocului comunitar:
Am promis, am îndeplinit. UE depăşeşte Statele Unite în această săptămână şi devine continentul de pe locul 1 în lume vaccinat cu prima doză. Totul, în timp ce exportăm jumătate din producţia noastră în peste 100 de ţări.
Eficienţă şi solidaritate – o realizare de care putem fi mândri.
Thierry Breton este comisarul european care coordonează grupul de lucru pentru creșterea capacității de producție și de aprovizionarea cu vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 în Europa.
Situația de la 21 aprilie:
Situația de la 15 iulie:
UE a avut un start mult mai lent al vaccinării împotriva Covid-19, în pofida numărului mare de unități de producție a acestor seruri.
Criticată pentru strategia elaborată, Comisia Europeană a fost nevoită să reglementeze exporturile acestor produse și a dat în jdecată AstraZeneca penrtu nerespectarea termenelor contractuale de livrare a dozelor.
(Citiți și: „AstraZeneca, obligată de instanță să livreze către UE dozele de vaccin anti-Covid asumate prin contract”)
Numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus a crescut în ultimele două săptămâni în Europa, odată cu apariţia variantei Delta, o tulpină mult mai contagioasă, ceea ce crește îngrijorările privind impactului unui al patrulea val al pandemiei, estimat inițial ca mai puțin periculos.