joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 iunie, 2021

astrazeneca vaccin anti covidTribunalul de Primă Instanță din Bruxelles a decis vineri că AstraZeneca este obligată să livreze 50 milioane de doze ale vaccinului său anti-Covid către cele 27 de state UE, până la sfârșitul lunii septembrie.

Dacă nu respectă noul calendar, fixat de instanță, AstraZeneca va fi obligată să plătească daune de 10 euro pentru fiecare doză întârziată.

UE a primit doar 30 din cele 120 de milioane de doze prevăzute prin contract pentru trimnestrul I din acest an și a cerut restul de 90 de milioane de 90 de milioane de doze până la 30 iunie şi a ameninţat cu penalităţi cominatorii.

(Citiți și: „Comisia Europeană a dat în judecată AstraZeneca pentru nerespectarea contractului de livrare vaccinuri”)


Instanța obligă producătorul AstraZeneca, să livreze 50 de milioane de doze, până pe 27 septembrie 2021, conform următorului calendar:

  • 15 milioane de doze până pe 26 iulie
  • 20 de milioane de doze până pe 23 august
  • 15 milioane de doze până pe 27 septembrie

În cazul în care nu se va conforma, AstraZeneca va fi nevoită să plătească despăgubiri de 10 euro pentru fiecare doză pe care nu a livrat-o.

Judecătorul a motivat decizia prin faptul că AstraZeneca a comis o încălcare gravă a obligațiilor sale contractuale față de UE.

Instanța a notat de asemenea că AstraZeneca ar fi trebuit să depună toate eforturile pentru a livra vaccinurile în calendarul convenit, inclusiv cele de la fabricile britanice menționate explicit în contract – mai ales date fiind întârzierile mari de livrări către UE.

Decizia, prezentată ca o victorie și de către AstraZeneca și de Comisia Europeană


Ambele părți și-au adjudecat vineri victoria în cazul deciziei de vineri.

AstraZeneca apreciază că UE a pierdut procesul, scrie Reuters, citată de News.ro.

Hotărârea recunoaşte dificultăţile cu care se confruntă AstraZeneca în această situaţie fără precedent care a avut un impact substanţial asupra întârzierii (…) AstraZeneca aşteaptă acum cu nerăbdare o nouă colaborare cu Comisia Europeană în lupta împotriva pandemiei (covid-19) în Europa”, scrie compania, într-un comunicat emis vineri.

Însă preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen subliniază că hotărârea susţine UE: ”Această hotărâre confirmă poziţia Comisiei: AstraZeneca nu şi-a respectat angajamentele asumate prin contract”.

 

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: