În primele 5 luni din 2022, în România s-au născut 64.599 de copii, cu aproape 13.000 mai puțini decât în perioada similară a anului trecut, arată datele INS.
Problema demografică este una la nivel mondial, o estimare ONU publicată luni arătând că populația lumii crește în prezent în cel mai lent ritm din 1950 încoace.
La nivel UE, România ocupă în acest moment locul 6 ca număr al populației rezidente, cu 19,2 milioane de locuitori.
Specificul românesc în context internațional
Anul trecut, arată datele INS, cei mai mulți copii s-au născut în București (puțin peste 19.000), în vreme ce în 3 județe – Tulcea, Mehedinți și Caraș-Severin – s-au înregistrat sub 2.000 de nașteri pe parcursul întregului an 2021.
Rata natalităţii din România a fost în 2021 de 10,3 născuţi la mia locuitori, peste media europeană, care este de 9,1 născuţi la mia de locuitori. La nivel european, ţara cu cea mai mare rată a natalităţii este Irlanda (11,2 la mie), iar țara cu cea mai scăzută rată a natalității este Italia, cu 6,8 la mie.
Potrivit INS, ponderea nou-născuților cu mame de peste 30 de ani este de 44,6%, mai ridicată în mediul urban: 54,0%.
Aproape 32% dintre copii au fost născuţi în afara căsătoriei, iar din cei născuți în cadrul căsătoriei, aproape 60% au venit pe lume după mai mult de doi ani de căsnicie.
Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU a dat publicității un raport care descrie o scădere a natalității în multe țări dezvoltate.
Raportul indică faptul că mai mult de jumătate din creșterea demografică așteptată în următoarele decenii va fi concentrată în opt țări: Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.
Estimările ONU arată că populația lumii ar putea ajunge la aproximativ 8,5 miliarde de locuitori în 2030 și că populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei în următorii 2-3 ani.