marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 octombrie, 2017

Rata de economisire la nivelul populației a crescut până la 15,98% în Trimestrul 2 /2017, de la 15,3% în T2 / 2016, potrivit datelor Insistutului Național de Statistică (INS), privind veniturile și cheltuielile gospodăriilor populației.

Indicatorul a ajuns, astfel, la „maximul ultimelor decenii” potrivit unui aport al Băncii Transilvania.

Veniturile gospodăriilor populației au crescut cu 15,2% an/an, până la o medie lunară de 3.329 lei în T2 / 2017, într-un ritm superior dinamicii cheltuielilor (14,3% an/an, până la 2.797 lei), potrivit datelor INS.


„Această evoluție reflectă prudența populației în contextul acumulării de incertitudini din sfera politicii economice (inclusiv perspectiva majorării costurilor de finanțare)”, spune Andrei Rădulescu, economistul senior al Băncii Transilvania, în raportul citat.

Pe de altă parte, indicele câştigului salarial real din august 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 112,6%. Indicele este calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, potrivit INS.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.290 lei, în luna august 2017, (-1,2% față de iulie 2017), iar câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.364 lei (-1,1%).

Veniturile salariale au reprezentat 61,2% din totalul veniturilor gospodăriilor, iar „prestațiile sociale” (inclusiv pensi și concedii de boală) au contribuit cu nu mai puțin de 21,7% din total.


Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice, 5.930 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.406 lei).

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 178,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2017.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: