joi

28 martie, 2024

12 martie, 2018

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 0,91 puncte procentuale, în decembrie 2017 comparativ cu luna precedentă, până la 6,4%, reiese din cele mai recente date ale Băncii Naţionale a României (BNR).

Comparativ cu luna similară din 2016, indicatorul a scăzut cu 3,22 puncte procentuale, potrivit Agerpres.


Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a crescut cu 3,27% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 680.152.

Aceste persoane aveau restanţe în valoare de peste 7,49 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era în lei şi euro, respectiv 3,1 miliarde în lei şi echivalentul a 3,03 miliarde lei în euro. În funcţie de categoria de întârziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,296 miliarde lei.

BNR a remarcat deja „amplificarea volumului de credite neperformante scoase din bilanțul instituțiilor de credit”, în ultimele luni ale anului trecut, potrivit celui mai recent raport asupra inflației.

De altfel, băncile din România sunt cele mai active pe piaţa tranzacţiilor cu credite neperformante din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui studiu Deloitte.


Cele mai aglomerate piețe din regiunea ECE până în octombrie 2017 au fost România, Ungaria, Croația și Slovenia. România a înregistrat tranzacții de 4,1 miliarde de euro, în termeni de valoare nominală, încheiate până în octombrie 2017 începând din 2015.

 

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: