joi

25 aprilie, 2024

13 martie, 2018

Indicele preţurilor de consum a urcat în luna februarie până la o rată anuală de 4,72%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%. Inflația este în creștere și față de ianuarie 2017, când ajunsese deja la 4,32%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Banca Națională a României (BNR) avertizase încă din noiembrie că se va ajunge la un vârf de inflație, dar nivelul înalt pare să fi fost atins prea devreme, față de așteptări. Ulterior BNR a majorat de două ori într-o lună rata de dobandă de politică monetară.

Presiunile inflaționiste decurg din politica fiscală și salarială a Guvernului, potrivit rapoartelor BNR.


BNR și-a revizuit în creştere ținta de inflație, de la 3,2% la 3,5% – rata pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019.

„Cu toate acestea, indicele prețurilor de consum lună / lună de numai 0,3% a fost cel mai mic în ultimele șase luni, ceea ce ar putea semnala o presiune inflaționistă mai slabă în absența unor creșteri importante în prețul energiei administrate”, remarcă Erste Group Reserarch.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cel mai mult, cu 6,27% în medie, în februarie 2017 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 3,74%, iar cele ale serviciilor au crescut cu 2,92%.

(Consultaţi AICI – LINK  lista scumpirilor)


Faţă de luna ianuarie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistratla citrice (5,98%), fructe proaspete (3,54%) şi la alte legume şi conserve de legume (2,17%). Preţul combustibililor a scăzut, în ultima lună, cu 0,31%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2017 – februarie 2018) faţă de precedentele 12 luni (martie 2016 – februarie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de 1,6%, mai spune raportul INS.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: