marți

26 martie, 2024

11 noiembrie, 2015

IIndicele preţurilor de consum a crescut în octombrie cu 0,28% faţă de luna anterioară, rata anuală a inflaţiei ajungând la -1,6%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„În luna octombrie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu octombrie 2014, este de 37,8%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 34,4%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 27,8%”, transmite INS.

Mărfurile alimentare s-au scumpit în octombrie cu 0,5% faţă de luna anterioară, acestea fiind cu 6,5% mai ieftine decât în octombrie 2014. Preţurile mărfurilor nealimentare a crescut cu 0,13% faţă de septembrie 2015 şi cu 0,75% faţă de octombrie 2014, în vreme ce serviciile s-au scumpit cu 0,27% faţă de luna anterioară şi cu 2,1% faţă de perioada similară a anului trecut. Cele mai semnificative majorări de preţ s-au consemnat la cartofi, care s-au scumpit cu 6,3% faţă de luna anterioară, în vreme ce combustibilii au consemnat cea mai accentuată ieftinire, de 0,79% faţă de luna anterioară. Totodată, din datele transmise de INS reiese că toate alimentele, cu excepţia fructelor şi legumelor, a margarinei şi a mierei de albine, s-au scumpit în octombrie.


În septembrie, preţurile au crescut 0,26% faţă de luna anterioară, pe fondul scumpirii alimentelor şi a serviciilor, Ca urmare, inflaţia medie anuală a urcat la -1,7% în septembrie, faţă de -1,9% cu o lună înainte.

Inflaţia a trecut în teritoriul negativ în lua iunie a acestui an, ca urmare a reducerii TVA la alimente la 9%. Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în jos prognoza privind rata anuală a inflaţiei pentru 2015, la -0,7%, cu 0,4 puncte procentuale în scădere faţă de prognoza anterioară. Pentru anul viitor, prognoza a fost revizuită la 1,1%, în creştere cu 0,4 faţă de estimările din august.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat că principalele cauze care au determinat această evoluţie au fost măsurile fiscale şi scăderea cotaţiilor internaţionale ale petrolului, cererea fiind solidă şi în creştere.

“Nu există o psihologie de deflaţie. Populaţia cumpără, se investeşte, cererea creşte şi publicul crede că după o anumită perioadă de timp, va fi depăşit acest moment şi inflaţia va reintra în ţinta pe care noi o urmărim, se va apropia de 2-2,5%“, a declarat Mugur Isărescu, luni, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.


Din estimările BNR reiese că inflaţia la reveni în intervalul ţintit la finele anului viitor, iar la începutul anului 2017 se va apropia de ţintă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: