vineri

19 aprilie, 2024

11 decembrie, 2020

Rata anuală a inflaţiei a coborât până la 2,1% în luna noiembrie a acestui an, de la 2,2% în octombrie, cea mai mare scumpire din coșul produselor și serviciilor fiind cea a mărfurilor alimentare, de 3,81%. Costul serviciilor a crescut cu 2,77%, iar prețurile mărfurilor nealimentare cu 0,78%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), vineri.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,7% iar rata medie a preţurilor de consum pe ultimele 12 luni este de 2,8% (decembrie 2019 – noiembrie 2020, faţă de perioada decembrie 2018 – noiembrie 2019), calculată pe baza indicelui prețurilor de consum (IPC).

Determinată pe baza IAPC, rata medie pe 12 luni este de 2,5%.

Sărbătorile ar putea infirma prognoza BNR


Banca Naţională a României (BNR) a estima rata inflaţiei de 2,1% pentru sfârşitul acestui an, dar decembrie va arăta care este pulsul pieței: dacă cererea de sărbători va duce la obișnuita creștere a prețurilor și negustorii vor dori să profite, sau dimpotrivă.

Rata prognozată de BNR este în scădere cu 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară (din august), potrivit ultimei ediții din acest an a Raportului asupra inflaţiei.

Raportul a identificat „unele presiuni dezinflaţioniste mai semnificative induse preponderent de componente exogene ale coşului de consum, pe segmentul preţurilor volatile ale alimentelor şi, respectiv, al celor ale combustibililor”.


„În paralel, sub impulsul deficitului de cerere agregată din economie şi al slăbirii treptate a rezilienţei pieţei muncii, corecţii mai pronunţate se vor reflecta şi în dinamica ratei anuale a inflaţiei de bază, aceasta urmând să atingă nivelul de 2% la orizontul proiecţiei (trimestrul III 2022)”, mai spune raportul.

Pentru sfârșitul anului viitor, „scenariul de bază actual reconfirmă valoarea din proiecţia precedentă în cazul ratei anuale a inflaţiei IPC (2,5%), în timp ce prognoza ratei anuale a inflaţiei de bază a fost revizuită uşor descendent (cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,1%)”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: