3 aprilie, 2016

salmanArabia Saudită intenţionează să înfiinţeze un fond suveran de investiţii în valoare de până la 2.000 de miliarde de dolari care ar urma să asigure stabilitatea şi dezvoltarea economică a Regatului în scenariul în care apune epoca petrolului, respectiv cotaţiile internaţionale vor coborî şi vor rămâne la minime record, potrivit Bloomberg.

Ca parte a strategiei de diversificare a portofoliului, prinţul Mohammed bin Salman a anunţat transformarea gigantului petrolier Aramco într-un conglomerat industrial care va reprezenta coloana vertebrală a acestui fond suveran.

Sursele de finanţare vor fi interne, respectiv capitalul şi lichidităţile proprii, dar şi externe, respectiv fondurile care ar urma să fie obţinute în urma unei oferte publice iniţiale (IPO) prin care să fie vândut un pachet total de sub 5% din acţiunile Aramco.


„Privatizarea pachetului minoritar şi transferul capitalul obţinut către Fondul Public de Investiţii (PIF) va transforma randamentele investiţiilor în venituri bugetare, în locul veniturilor directe din vânzarea petrolului”, a explicat prinţul Mohammed bin Salman.

„Ceea ce rămâne de făcut este diversificarea portofoliului de active şi a direcţiilor de investiţii. Estimăm că în 20 de ani vom reduce astfel dependenţa bugetului naţional de cotaţiile internaţionale ale petrolului”, a mai precizat prinţul saudit, al doilea în ordinea succesiunii la tron.

Structura Fondului

Vânzarea Aramco (Saudi Arabian Oil Co) este planificată pentru 2018 sau chiar anul viitor, spune Mohammed bin Salman. După transferul activelor, Fondul va avea un rol major în economia saudită, finanţând investiţii atât la nivel local cât şi pe plan extern.

Fondul va avea o putere financiară suficientă pentru a achiziţiona, integral, cele mai mari patru companii listate pe bursă: Apple, Alphabet (conglomeratul care are drept nucleu compania Google), Microsoft şi fondul de investiţii Berkshire Hathaway.


Până în 2020, PIF ar urma să majoreze ponderea investiţiilor externe de la 5% la 50%, a precizat Yasir Alrumayyan, secretarul general al boardului Fondului.

Reforma finanţelor publice

Înfiinţarea Fondului face parte dintr-un plan mai amplu al monarhiei saudite de a modifica structura finanţelor publice, pentru a reduce dependenţa de veniturile din petrol.

„Ne concentrăm pe eficientizarea cheltuielilor publice”, a declarat prinţul Mohammed bin Salman. Guvernul saudit obişnuia să încheie exerciţiile bugetare cu cheltuieli cu 40% mai mari decât alocările iniţiale, procentul care a fost redus la 12% în 2015.

Printre măsurile de reformare a finanţelor publice se numără şi introducerea unor noi taxe, precum taxa pe valoare adăugată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: