vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 august, 2011

Secretarul general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, susţine că operaţiunile reuşite din Libia demonstrează să Alianţa poate să-şi asume intervenţii şi fără leadership din partea SUA.

Într-un interviu acordat Journal du Dimanche şi citat de AFP, Rasmussen a atras atenţia, însă, că Europa trebuie să investească, de acum înainte, în mijloace militare de obţinere de informaţii, de supraveghere sau de transport.

”Majoritatea mijloacelor din această operaţiune au fost furnizate de Europa, Canada şi partenerii noştri din regiune, fapt care arată o Alianţă capabilă să-şi asume o intervenţie fără leadership american. În schimb, acest lucru indică Europei că îi lipseşte capacitatea militară. Este un adevăr: nu am fi putut desfăşura această intervenţie fără mijloacele militare esenţiale furnizate de americani”, a spus Rasmussen, potrivit surselor citate.


Referitor la războiul din Libia, oficialul NATO a salutat ”victoria poporului libian contra tiraniei”.

”În primul rând, libienii înşişi trebuie creditaţi (pentru victorie), cu forţele de opoziţie în frunte, bineînţeles”, a spus Rasmussen.

Rebelii au preluat aproape în totalitate conrolul asupra capitalei libiene, Tripoli, ultimul bastion important al regimului Gaddafi.

NATO a intervenit în Libia în baza unui mandat ONU pentru protejarea civililor.


”Am împiedicat un masacru, am salvat numeroase vieţi. După ce ne-am asumat responsabilitatea acestei operaţiuni, am desfăşurat peste 22.000 de misiuni aeriene şi am avariat sau distrus circa 5.000 de ţinte militare. Toate astea le-am făcut fără ca NATO să facă vreo victimă confirmată în rândul civilor”, a mai susţinut Rasmussen.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: