vineri

20 mai, 2022

Raportul MCV pe Justiție: avem anticoruție, nu avem înaltă anticorupție; Parlamentul blocheaza anchetarea parlamentarilor; ne vedem la vară

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 februarie, 2011

Comisia Europeană a dat publicității raportul inerrmediar al Mecanuismului de ooperare și verificare pe Justiție pentru România. Concluzia generală: ceva, ceva se mișcă, dar nu pe înalta corupție, Comisia amintind de recentele cazuri Ridzi și Păsat, și de degringolada din CSM.

Din Raport:

– România trebuie să pună în practică recomandarea Comisiei de a asigura faptul ca intreaga jurisprudenta a instantelor să fie publicata intr-o baza de date usor de utilizat si in care cautarile se efectueaza cu usurinta. „Au fost publicate noi hotarari pe portalul online de jurisprudenta, Jurindex, dar in prezent colectia este limitata la hotararile Curtilor de Apel (si hotararile unui tribunal) din 2008, 2009 si primele doua luni ale anului 2010”, arata CE.


– CE saluta adoptarea unei legi imbunatatite de asigurare a functionarii Agentiei Nationale de Integritate. Neutând însă sî menționeze că ”Parlamentul a impiedicat investigarea cazurilor de suspiciune de comitere a unor acte de coruptie de catre un fost ministru. Alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost umbrite de contestarea in justitie a acestora si au dus la anularea de catre Curtea Constitutionala a alegerilor privind patru membri ai CSM.”

– CE saluta si adoptarea, de catre Romania, a Legii micii reforme in justitie, al carei scop este accelerarea procedurilor judiciare, scurtarea duratei proceselor si ajuta la implementarea unor reforme incluse in noile Coduri.

– Directia Nationala Anticoruptie si-a mentinut rezultatele convingatoare in ceea ce priveste anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt. In aceasta perioada, s-a putut observa o crestere a numarului condamnarilor nedefinitive si a pedepselor disuasive si a fost lansata o analiza de impact independenta a ultimelor doua strategii anticoruptie. Cu toate acestea, in privinta cazurilor importante de coruptie la nivel inalt nu s-au inregistrat evolutii importante in instanta de la ultima evaluare a Comisiei.

– Decizia Curtii Constitutionale din ianuarie de a invalida alegerile in cazul unora dintre membri creeaza posibilitatea de a asigura credibilitatea noului Consiliu. Va fi important sa se asigure functionarea intre timp a Consiliului, pana la organizarea de noi alegeri pentru pozitiile invalidate.


– In ultimele sase luni Parlamentul a votat impotriva cererii de perchezitie informatica in cazul unei investigatii legata de acte coruptie aflate in derulare care vizeaza un fost ministru (n.red Monica Iacob Ridzi). Procurorii trebuie astfel sa utilizeze celelalte mijloace de proba in acest caz. In alt caz de coruptie care vizeaza aceeasi persoana (n.red. Monica Iacob Ridzi), Parlamentul a votat impotriva inceperii urmaririi penale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

In cazul unui parlamentar acuzat de coruptie (n.red Dan Pasat), Parlamentul nu a sustinut cererea procurorilor pentru arestarea sa preventiva.

– Pana la urmatoarea evaluare a Comisiei, din vara anului 2011, Romania ar trebui sa se axeze in special pe lansarea unei revizuiri independente a sistemului judiciar, pe reforma sistemului disciplinar pentru magistrati, pe masurile de imbunatatire a celeritatii proceselor care au ca obiect cazuri de coruptie la nivel inalt si pe consolidarea politicii anticoruptie generale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: