marți

26 martie, 2024

25 septembrie, 2013

România se numără printre puținele state din UE care au revenit la nivelul valorii producției industriale de produse prelucrate de dinaintea crizei, se spune în Raportul Competitivității 2013 al Comisiei Europene intitulat „Nu există creștere și joburi fără industrie”.

Revenirea din cea mai severă criză de după război se desfășoară inegal în statele membre ale UE și în diferitele sectoare industriale. Puține state (România, Estonia, Letonia, Polonia, Slovacia și Lituania) au revenit cu succes la nivelul valorii producției industriale de produse prelucrate de dinaintea crizei, în timp ce majoritatea este departe de asta. Graficul de mai jos arată modificarea valorii producției industriale de produse prelucrate, față de ianuarie 2008.

Asta nu înseamnă însă că România a intrat în rândul statelor cu performanțe economice importante. Ea rămâne printre ultimele țări la capitolul competitivității, alăturile de celelalte țări din estul Europei.


„Industria prelucrătoare deține un rol mai important în România decât media la nivelul UE (24,7 % față de 15,5 % din valoarea adăugată totală în 2011) dar înregistrează o productivitate și o concurență scăzute. În același timp, capacitatea administrativă pentru elaborarea de politici și punerea în aplicare este nesatisfăcătoare”, precizează raportul în profilul de țară al României.

Raportul mai face referire și la „o serie de proiecte controversate de investiții străine în sectoarele energiei și materiilor prime neenergetice. Au fost acordate drepturi de explorare a gazelor de șist în regiunea Dobrogea, iar un proiect de minerit aurifer care utilizează cianură (la Roșia Montană) a generat preocupări cu privire la consecințele asupra mediului și costuri, dar și aspecte legate de transparență și activități de lobby. Antecedentele în materie de accidente și daune aduse mediului indică faptul că sunt posibile îmbunătățiri în ceea ce privește exploatarea minelor și a tehnicilor de management de mediu”.

Economiile cele mai performante ale Europei sunt, ca și până acum, Germania, Danemarca și Finlanda.

După o recuperare substanțială în perioada 2009 – 2011, industria Europei a alunecat din nou, spune Raportul. Datele preliminare pentru 2012 arată că întreaga contribuție a industriei la PIB-ul Europei a căzut sub 15.1%, ceea ce face și mai mare distanța față de targetul de 20 de procente fixat pentru anul 2020.


Cu excepția sectoarelor high-tech și a celor care produc bunuri de necesitate, majoritatea sectoarelor nu și-au revenit din criză, se mai spune în Raport. Cu o cerere slabă a pieței interne, producția a crescut mai mult din cererea externă, în special în domeniul farmaceutic și în cel al echipamentelor de transport.

Și mai îngrijorătoare sunt datele pe Europa dacă sunt puse în context global, arată Raportul, întrucât se observă că în timp ce producția industrială din UE a scăzut consistent, în China, ea a crescut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: