vineri

29 martie, 2024

8 aprilie, 2020

Măsurile considerate necesare pentru a încetini răspândirea pandemiei Covid-19 au paralizat economia globală. PIB-ul mondial s-ar putea contracta cu 6% în 2020, dar ar putea consemna o revenire la fel de spectaculoasă în 2021, dacă măsurile fiscale și monetare extraordinare anunțate până acum vor fi bine dozate și direcționate, potrivit noilor estimări ale UniCredit Bank.

”Impresionantele stimulente monetare și fiscale nu vor ajuta la prevenirea scăderii activității economice în următoarele câteva luni, dar vor fi esențiale pentru susținerea revenirii odată cu ridicarea restricțiilor”, se arată în raportul trimestrial al băncii italiene.

Deși China a început să ridice restricțiile impuse, în restul lumii, o aplatizare a curbei numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus este încă la câteva săptămâni distanță. Economiștii UniCredit se așteaptă ca cea mai mare parte a măsurilor de izolare din Europa și SUA să rămână în vigoare până în iunie.


Specialiștii văd o scădere a PIB-ului zonei euro de 13% în acest an. Creșterea economică ar urma să fie de 10% în 2021. Chiar și așa, la finalul anului viitor, PIB-ul zonei euro va fi cu 4% mai mic decât cel de la finele lui 2019.

În acest scenariu, analiștii UniCredit anticipează că statele europene vor înregistra deficite de 10-13% din PIB în acest an, ceea ce va duce la o creștere a nivelului datoriei publice în PIB de 20-40 puncte procentuale și o creștere a îndatorării companiilor de 10-20 de puncte procentuale.

Răspunsul Băncii Centrale Europene (BCE), de a acționa ca un finanțator de ultim resort pentru guvernele europene, a creat spațiu de manevră, notează economiștii.

(Citiți și: ”Radu Crăciun / Numărătoarea inversă a început”)

”Pe de altă parte, politicile statelor n-au fost coordonate și n-au avut o abordare comună. Diviziunea nord-sud a zonei euro a reapărut, Germania acționând cel mai îndrăzneț ca urmare a poziției sale mai bune în ceea ce privește finanțele publice, în timp ce Italia și Spania au adoptat măsuri mai puțin ambițioase. Solidaritatea financiară lipsește și ea. Emiterea eurobondurilor rămâne puțin probabilă”, se arată în documentul citat.


Noua prognoză privind evoluția celei mai mari economii din zona euro este o contracție de 10%, cea mai abruptă din istoria Germaniei, aproape dublă față de cea din 2009.

Pentru Franța, noua prognoză este o scădere a PIB de 14% în acest an, urmată de o creștere de 11-12% în 2021.

În cazul Italiei este anticipată o scădere economică de 15% din PIB în 2020, cea mai abruptă din ultimii 60 de ani și o revenire ceva mai ”modestă” în 2021, de 9% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: