marți

26 martie, 2024

24 aprilie, 2023

Cheltuielile militare la nivel mondial au crescut anul trecut la un nivel record, în condiţiile în care războiul Rusiei din Ucraina a determinat în Europa cea mai mare creştere anuală a cheltuielilor de la sfârşitul Războiului Rece. Informația este conținută de ultimul raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Cheltuielile militare mondiale au crescut cu 3,7% în termeni reali în 2022, ajungând la 2.240 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 2,2% din PIB-ul global.

(Citește și: ”Sprijinul pentru Ucraina crește cu 30% acțiunile companiilor militare – 2022, cel mai bun an din ultimii 40, pentru aceste acțiuni”)

Este al optulea an consecutiv de creştere a cheltuielilor militare la nivel global.

România: cheltuieli militare efective de 1,7% din PIB


Potrivit unei hărţi interactive a SIPRI, cheltuielile militare ale României s-au ridicat în 2022 la 5,2 miliarde de dolari, reprezentând 1,7 la sută din PIB, ceea ce reprezintă o scădere cu 2,6 la sută faţă de anul precent.

În perioada 2013 – 2022, cheltuielile militare ale României au crescut cu 124 la sută, arată datele SIPRI.

România se numără, însă, în intervalul 2021-2022, printre ţările cu cheltuieli militare modeste în Europa. Spre comparaţie, Polonia a cheltuit 16,6 miliarde de dolari, reprezentând 2,4 la sută din PIB. Cheltuielile militare ale Poloniei au crescut cu 11 la sută în intervalul 2013-2022.

Doar şapte din 30 de aliaţi au îndeplinit în 2022 obiectivul NATO de a avea cheltuielile militare la 2% din PIB în 2022, cu o ţară mai puţin decât în 2021, a arătat luna trecută Jens Stoltenberg, care a îndemnat statele membre să-şi crească mai rapid investiţiile în apărare.


Raportul NATO preciza că unii aliaţi (România, Polonia, Lituania, Letonia) au legi naţionale sau acorduri politice care prevăd ca 2% din PIB să fie cheltuit anual pentru apărare.

Cheltuieli militare în Ucraina: o treime din PIB

Invazia Rusiei în Ucraina, începută în februarie anul trecut, a determinat ţările europene să se grăbească să îşi consolideze apărarea. Cheltuielile militare europene au crescut cu 13% anul trecut, în primul rând din cauza cheltuielilor militare făcute de Rusia şi Ucraina.

Cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut cu 640% în 2022, ajungând la 44 de miliarde de dolari – o treime din PIB-ul său, cea mai mare creştere anuală înregistrată vreodată în datele SIPRI, care ţine statistici din 1949.

Acest total nu include sumele uriaşe reprezentate de ajutorul militar financiar oferit de Occident.

SIPRI a estimat că ajutorul militar acordat Ucrainei de către Statele Unite a reprezentat 2,3% din totalul cheltuielilor militare americane în 2022.

Deşi Statele Unite au fost de departe ţara care a cheltuit cel mai mult pe apărare, cheltuielile sale globale au crescut nesemnificativ în termeni reali.

Invazia Ucrainei a costat Rusia mult mai mult decât anticipa Kremlin

Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproximativ 9,2%, deşi SIPRI atenţionează că cifrele sunt „foarte nesigure, având în vedere opacitatea tot mai mare a autorităţilor financiare” de când a început războiul din Ucraina.

„Diferenţa dintre planurile bugetare ale Rusiei şi cheltuielile sale militare efective în 2022 sugerează că invazia Ucrainei a costat Rusia mult mai mult decât a anticipat”, afirmă Lucie Beraud-Sudreau, director al programului SIPRI pentru cheltuieli militare şi producţia de armament.

SUA reprezintă 39% din cheltuielile militare globale

După ce au scăzut considerabil în anii 1990, cheltuielile militare globale au crescut începând cu anii 2000. Ele au fost determinate iniţial de investiţiile majore ale Chinei în armata sa, apoi de reluarea tensiunilor cu Rusia după anexarea Crimeei în 2014.

China investeşte masiv în forţele sale navale, pentru a-şi spori raza de acţiune până în Taiwan şi dincolo de Marea Chinei de Sud. De cealaltă parte, Japonia, dar şi Indonezia, Malaezia, Vietnamul şi Australia încearcă să ţină pasul.

Cheltuielile SUA au reprezentat anul trecut 39% din cheltuielile globale. Împreună cu China, care este pe locul 2 (13%), ele reprezintă mai mult de jumătate din investiţiile militare mondiale.

Rusia (3,9%), India (3,6%) şi Arabia Saudită (3,3%) sunt la mare distanţă.

Campionii Europei: Marea Britanie, Germania și Franța

În ceea ce priveşte cheltuielile europene, care au ajuns la 480 de miliarde de dolari în 2022, ele au crescut deja cu mai mult de o treime în zece ani, iar tendinţa ar urma să continue să se accelereze în următorul deceniu.

Regatul Unit este principalul donator european în materie de apărare, pe locul şase (3,1% din totalul mondial), înaintea Germaniei (2,5%) şi a Franţei (2,4%) – cifre care includ donaţiile către Ucraina.

În Europa, ţări precum Polonia, Olanda şi Suedia se numără printre cele care şi-au crescut cel mai mult investiţiile militare în ultimul deceniu.

.Armele moderne, dar foarte costisitoare, precum avionul de luptă american F-35, explică unele dintre salturile acestor cheltuieli, aşa cum este cazul Finlandei, care a achiziţionat 64 de aeronave anul trecut.

Luna trecută, un alt raport SIPRI a arătat că importurile de arme în Europa aproape că s-au dublat (+93%) până în 2022, impulsionate de livrările masive către Ucraina, care a devenit a treia destinaţie mondială.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: