sâmbătă

27 aprilie, 2024

22 iunie, 2021

copii soldati raport onu conflicte armate copii victimePeste 8.500 de copii au fost folosiți anul trecut pe post de soldați în conflicte armate ce au avut loc anul trecut în lume, iar alți 8.400 au fost ucişi sau mutilaţi, arată un raport al secretarului general ONU, Antonio Guterres.

Raportul documentează violențe la care au fost supuși anul trecut 19,379 copii căzuți victime în 21 de conflicte armate în mijlocul cărora au fost prinși. Cele mai multe violențe împotriva copiilor au fost comise în Somalia, Republica Democrată Congo, Afganistan, Syiria și Yemen.

Înmulțirea uriașă a cazurilor de răpiri și violuri

Cazurile documentate arată că din totalul înregistrat, 8.521 de copii au fost folosiți ca soldați, 2.674 au fost uciși, iar 5.748 au fost răniți.


Documentul conține informații privind uciderea, mutilarea și abuzarea sexuală a copiilor, răpiri sau recrutări, refuzul accesului ajutoarelor, precum și atacuri asupra școlilor și spitalelor.

Cele mai creșteri au fost înregistrate de agresiuni precum răpirile (au fost identificate cu 90% mai multe cazuri) și violuri sau alte agresiuni sexuale, al căror număr a urcat cu 70%, conform reprezentantei speciale a ONU pentru copii şi conflictele armate, Virginia Gamba.

ONU, criticată că nu a inclus Israelul și Arabia Saudită pe listă

Raportul include și o listă cu țările vizate, în speranța că presiunea comunității internaționale va determina părțile combatante să ia măsuri pentru protejarea minorilor.

Human Rights Watch critică ONU pentru că nu a inclus pe această listî neagră Israelul și Arabia Saudită, deși în document apar cazuri din aceste două țări, scrie Deutsche Welle.


Israel nu a apărut niciodată pe această listă updatată anual, în vreme ce o coaliție militară condusă de Arabia Saudită a fost scoasă de pe listă în 2020, la câțiva ani după ce fusese introdusă și condamnată pentru uciderea și rănirea unor copii în Yemen.

Într-un efort de a potoli controversele din jurul raportului, lista neagră publicată de Guterres în 2017 a fost împărțită în două categorii: una conținând părți care au luat măsuri pentru protejarea copiilor și alta conținând părți care nu au luat astfel de măsuri.

Mai mulți diplomați au declarat în trecut că Israelul și Arabia Saudită au făcut presiune pentru a rămâne în afara listei.

Singurele state-părți ce figurează la categoria celor care nu au luat măsuri de protecție a copiilor sunt junta militară din Myanmar – pentru uciderea, mutilarea și violențe sexuale împotriva copiilor și forțele guvernamentale din Siria – pentru recrutarea copiilor, uciderea, mutilarea și violențe sexuale împotriva copiilor, precum și pentru atacuri împotriva școlilor și spitalelor.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: