16 iulie, 2019

Mai mult de un sfert dintre emigranții români în state membre OECD lucrau ca necalificați, în 2015/2016, iar jumătate din cei cu studii superioare erau supracalificați, adică ocupau posturi mult sub pregătirea lor, conform unui raport realizat de OECD la cererea Ministerului Afacerilor de Externe.

Aproximativ 23% din diaspora românească de peste 15 ani din OECD (peste 90% din totalul emigranților) avea în 2015/2016 studii superioare, cu 11 puncte procentuale sub rata absolvenților de facultate înregistrată în totalul celorlalți muncitori străini aflați în țările de destinație.


Față de statele vecine, doar emigranții sârbi înregistreau o rată de absolvenți mai mică decât cea a diasporei românești.

În afară de faptul că diaspora românească este mai puțin educată, ea este și mai puțin integrată – are cel mai mare procent de supracalificați.

Din graficul de mai sus se observă că în rândul emigranților români rata supracalificaților este mai mare nu numai decât cea înregistrată în populația nativă, dar și comparativ cu a celorlalți cetățeni străini care muncesc în statele OECD.


Jumătate din emigranții români cu studii superioare, indiferent de gen, au ocupații care solicită calificări inferioare celor deținute de ei. Procentul este de numai 26% în rândul emigranților din țările vecine (Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Republica Moldova) și 31% în rândul nativilor cu licență.

Această rată a crescut în timp – între 2000/2001 și 20015/2016 – cu 16% în cazul românilor, în timp ce în cazul emigranților din statele vecine a scăzut cu 7%.

Posibile cauze identificate de experții OECD:

  • slaba cunoaștere a limbii din țara de destinație
  • acces limitat la rețelele profesionale
  • recunoașterea greoaie a skillurilor obținute

Raportul nu ia în considerare o altă ipoteză, legată de situația învățământului universitar din România, de faptul că au existat promoții pe bandă rulantă de absolvenți (cu un vârf de aproape un milion de absolvenți în 2008/2009), mulți dintre ei ajungând vânzători în hipermarketuri.

Calitatea joburilor obținute de români: cei mai mulți înalt calificați – în Canada

Aproximativ 26% din emigranții români au joburi slab calificate (iar în Spania procentul ajunge la 38%), comparativ cu numai 9% din populația adultă nativă. 

De asemenea, doar 18% ocupă funcții înalt calificate, precum cele de manageri.

Situația diferă foarte mult, în funcție de țara de destinație: în Austria și Marea Britanie, procentul celor care au ocupații înalt calificate este de 20%, în timp ce numai 5% dintre emigranții români din Spania au astfel de locuri de muncă. În Franța mai mult de o treime sunt manageri sau tehnicieni, iar în Canada procentul ajunge la două treimi.

Alte constatări ale raportului OECD, cel mai detaliat realizat vreodată în rândul emigrației românești

Emigranții cu studii superioare

  • SUA și Canada sunt țările unde diaspora românească înregistrează cele mai mari rate de absolvenți de facultate – 54% din emigranți români din SUA și aproape 80% din cei ajunși în Canada au o diplomă universitară.
  • În Franța și Marea Britanie, procentul este de aproximativ 35%.
  • În Italia, doar 7% din emigranții români au studii superioare.

Raportat la totalul emigranților români cu studii superioare:

  • Germania este principala țară de destinație a absolvenților de studii terțiare (20% din total)
  • în Canada se află 13% din românii absolvenți de facultate care au plecat în străinătate
  • în SUA – 11%
  • Marea Britanie – 10%
  • Italia- doar 9%, deși este țara cu cea mai mare comunitate de români

Printre cei cu educație ridicată care au ocupații înalt calificate în străinătate se numără personalul medical – peste 39.000 de asistente și peste 20.000 de medici lucrau în statele OECD în 2015/2016, conform raportului.

Joburi slab calificate

Aproximativ 25% din emigranții români au locuri de muncă slab calificate, acest procent de necalificați fiind de trei ori mai mare decât cel din rândul adulților nativi (medie a statelor OECD).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: