miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 noiembrie, 2019

Economia României va încetini la 3,2% din PIB în 2020, reiese dintr-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care include în premieră un capitol dedicat României.

OECD anticipează că deficitul bugetar va depăși 3% din PIB în acest an, situându-se în jurul nivelului de 3,3% din PIB, în vreme ce anul viitor ar urma să fie de 3,5% din PIB, iar în 2021 la 4,5% din PIB.


”Este improbabil ca îmbunătățirile așteptate în ceea ce privește creșterea colectării și optimizarea cheltuielilor publice să se materializeze suficient de repede încât să compenseze creșterea cheltuielilor sociale”, se arată în raport, referindu-se la majorările de cheltuieli așteptate în urma intrării în vigoare a noii legii a pensiilor.

Deteriorarea finanțelor publice va pune o presiune și mai mare asupra deficitului de cont curent, cu riscul pierderii încrederii investitorilor străini în eventualitatea materializării unor șocuri macroeconomice.

Bufferele fiscale trebuie reconstruite pentru a răspunde acestor riscuri și a menține sustenabilitatea finanțelor publice”, se arată în raport.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Experții OECD recomandă o amânare a termenelor de intrare în vigoare a legii pensiilor, alternativa fiind scăderea bugetelor pentru educație, sănătate și infrastructură. O majorare a unor taxe care nu descurajează creșterea economică, precum taxele de mediu sau de proprietate, este o altă recomandare formulată de experții străini.

În ceea ce privește deficitul de cont curent, acesta este estimat a se situa la circa 5% din PIB în acest an, cu o evoluție nefavorabilă (5,3% din PIB în 2020 și 2021).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: