miercuri

24 aprilie, 2024

26 martie, 2020

În următoarele săptămâni, riscul depășirii capacității sistemului de asistență medicală din cauza pandemiei de coronavirus este ridicat în UE/ SEE și Marea Britanie, avertizează Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), agenție a UE, într-un raport de evaluare publicat miercuri.

Riscul estimat al sistemelor de sănătate

ECDC a realizat o evaluare a capacității de suportabilitate a spitalelor pe trei scenarii, în funcție de ponderea pacienților care vor necesita tratarea la Terapie Intensivă.

Problemele sistemelor de sănătate

  • Există o probabilitate ridicată ca mai multe țări UE să se confrunte cu depășirea capacității de tratament în secții ATI
  • personalul medical lucrează sub presiune din cauza volumului mare de muncă
  • există tensiuni suplimentare în rândul  cadrelor medicale, din cauza lipsei echipamentelor de protecție, a testelor și a ventilatoarelor
  • spațiile din spitale vor fi insuficiente (urmează să fie improvizate altele)
  • toate aceste probleme vor amplificate de infectarea unui număr mare de medici și asistente și de incapacitatea guvernelor de a crește rapid atât personalul, cât și numărul de paturi

Subregiuni din Italia, Franța, Olanda și Spania au raportat deja suprasaturarea sistemului de asistență medicală, din cauza numărului de pacienți ce necesită dotările de la terapie intensivă.

La o incidență de 18 cazuri de coronavirus spitalizate la 100.000 de locuitori, 12 state sunt în risc să epuizeze capacitatea de tratate în secții de Terapie Intensivă, arată raportul ECDC.

Durata până la momentul în care capacitatea va fi depășită depinde de mărimea țării, dar la nivel local și subregional, rețeaua medicală poate claca mult mai repede, mai menționează raportul.

Spitalele trebuie să fie pregătite pentru creșterea bruscă a numărului pacienților cu probleme respiratorii moderate și severe, atrage atenția ECDC, care estimează că ponderea celor în stare critică poate ajunge la 15% din totalul internaților cu Covid-19.

Gravitatea cazurilor


Concluziile analizei tuturor cazurilor:

  • Au fost internați 30% din cei confirmați (13.122 din 43.438 persoane) în 17 state
  • cazurile severe, care au necesitat tratament la ATI și/sau suport respirator au însumat 2.179 de persoane (4% din totalul diagnosticaților), în 16 state

Analiza cazurilor spitalizate:

  • cazuri severe au reprezentat 15% din pacienții spitalizați ( 1.894 din 12.961)
  • au fost 1.457 de decese (12% din cei spitalizați), în opt țări

Rata medie a deceselor din EU/EEA și Marea Britanie a fost de 5.4% (în totalul confirmărilor), la 23 martie. 

Toți pacienții cu infecții respiratorii acute trebuie testați pentru Covid-19 

Toți pacienții cu infecții respiratorii acute care se prezintă la unitățile medicale din statele cu transmitere comunitară sau locală a virusului SARS-CoV-2 trebuie să fie considerați automat suspecți și testați, spune raportul ECD, indiferent de istoricul călătoriilor în străinătate sau prezența contactelor cu persoane diagnosticate cu Covid-19.

De asemenea, trebuie supravegheate toate unitățile pentru a elimina propagarea infectărilor intraspitalicești, altfel, se va ajunge la presiuni asupra sistemelor de sănătate și depășirea capacității spitalelor, așa cum se întâmplă în Italia și Spania.

România și-a modificat în acest sens procedurile, după ce mai multe spitale au intrat în carantină și peste 100 de cadre medicale au fost infectate de pacienți inetrnați cu alte boli.

(Citiți și: „Aproape 14% din cazurile de coronavirus confirmate în România sunt la cadre medicale – Institutul Național de Sănătate”)

SARS-CoV-2 va supraviețui peste vară

„Nu există până acum dovezi că SARS-CoV-2 va prezenta o sezonalitate marcată de iarnă, ca alte coronavirusuri”, arată un raport al ECDC.

Analize preliminare ale epidemiei din China arată că virusul are rate ridicate de reproducere în climat tropical umed, cum este cel din Guangxi şi Singapore, ceea ce arată „importanţa implementării unor măsuri de intervenţie precum izolarea persoanelor infectate, distanţarea la locul de muncă şi închiderea şcolilor”.

Cât durează imunitatea

Este prea devreme să se emită un verdict în ceea ce privește durata imunizării la persoanele care au dezvoltate anticorpi după infectare, fiind nevoie de mai multe cercetări, precizează raportul ECDC.

În cazul altor viruși similari (SARS 1 și MERS), imunitatea poate dura până la trei ani și este posibil ca și în cazul SARS-CoV-2 să nu poată exista o reinfectare în același sezon sau în cel următor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: