România se situează pe locul doi, după Italia, ca număr de cazuri de fraudare a fondurilor europene, şi pe locul 3 – după Italia şi Polonia, din punct de vedere al sumelor deturnate, potrivit unui raport prezentat vineri de către Comisia Europeană.
România se numără printre statele cu cele mai multe cazuri de nereguli cu fonduri europene raportate drept fraude: Italia (302 cazuri), România (109 de cazuri), Bulgaria (97), Polonia (91), Danemarca (66) şi Grecia (55).
Din cele 109 de situaţii de fraude, 60 sunt de la capitolul agricultură, 23 – pe coeziune, şi 26 de cazuri – fraude cu fonduri de preaderare.
Irlanda este singura ţară fără niciun caz încadrat la nereguli legate de fraudă.
Fraudele cu bani europeni identificate anul trecut în Uniune însumează aproape 0,2% din bugetul total pentru cheltuieli.
În cifre absolute, au fost afectate de fraudă 248 de milioane de euro din fondurile UE, cu 21% mai puţin decât totalul identificat în 2012 (315 milioane de euro), menţionează Raportul anual al CE privind protejarea intereselor financiare (raportul PIF).
România se plasează printre primele locuri şi în clasamentul neregulilor ce nu sunt raportate ca fraude:
Fraudele de la venituri
La venituri, fraudele suspectate sau confirmate s-au ridicat la 61 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 0,29% din resursele proprii tradiționale colectate pentru anul 2013.
Dacă sumele afectate de fraude au scăzut, numărul cazurilor identificate a crescut, o situaţie ce poate fi interpretată ca o evoluţie poziţivă – fie au fost depistate în faza incipientă, fie a existat o mai bună raportare în unele state.