luni

23 mai, 2022

Raport Bloomberg: 800 de milioane de joburi vor fi înlocuite de roboți. Care sunt cele mai afectate domenii

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 octombrie, 2020

Progresul tehnologic amenință cu dispariția sute de milioane de joburi din industrii în care lucrează în prezent 25% din forța de muncă de la nivel global, potrivit estimărilor Bloomberg Economics.

Într-un raport ce a fost publicat marți de Bloomberg Economics, economiștii Ziad Daoud și Scott Johnson susțin că aproximativ 800 de milioane de oameni ș-ar putea pierde pe viitor locul de muncă din cauza automatizării.

Statele din Golf, Cehia, Slovacia și Japonia sunt cele mai expuse riscului reprezentat de automatizare.


Este vorba de țări în care mulți angajați ocupă poziții simple, joburi de rutină, roluri ce pot fi preluate cu ușurință de roboți și care se bazează deja pe forță de muncă ieftină. Un exemplu ar fi angajații din fabricile europene sau funcționarii din Japonia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit celor doi economiști, creșterea gradului de automatizare va adânci inegalitatea socială. Astfel, dacă inițial roboții au amenințat în special pozițiile ocupate de persoane slab calificate, acum au ajuns să înlocuiească și acele joburi ce pot fi reduse la procese automatizate. Este vorba de joburi aflate la mijlocul scalei retribuțiilor. Or, dispariția acestora are automat ca efect creșterea gradului de polarizare.

Însă tehnologizarea nu are doar consecințe nefaste. O parte din țările expuse riscului automatizării se confruntă cu îmbătrânirea aceelerată a populației, ceea ce înseamnă că automatizarea ar putea atenua dezechilibrele demografice, sunt de părere cei doi economiști.


Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: