Raport al parlamentului britanic: NATO nu este capabil să facă faţă unui atac al Rusiei. David Cameron: Rusia ar putea destabiliza ţări precum România, pe fondul indeciziei UE şi SUA - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Raport al parlamentului britanic: NATO nu este capabil să facă faţă unui atac al Rusiei. David Cameron: Rusia ar putea destabiliza ţări precum România, pe fondul indeciziei UE şi SUA

31 iulie, 2014

NATO este slab pregătit în faţa unui eventual atac al Rusiei asupra unuia dintre membrii Alianţei, se arată într-un raport al Comisiei de Apărare din parlamentul de la Londra, citat de BBC.

Conflictul din Ucraina a arătat că NATO are „deficienţe grave” în pregătirea pentru respingerea unor atacuri şi că este nevoie de o „reformă radicală” a Alianţei. Riscul de ameninţări convenţionale rămâne scăzut, însă ele au fost înlocuite atacuri cibernetice sau folosirea unor grupări paramilitare.

Parlamentarii britanici au făcut şi o serie de sugestii NATO, care a arătat că va analiza concluziile studiului. Un summit al Alianţei nord-Atlantice va avea loc în luna septembrie, în Ţara Galilor, unde se va discuta reforma NATO şi se va aproba strategia alianţei, în noul context creat de conflictul din Ucraina.

  • NATO trebuie să asigure o prezenţă continuă a trupelor şi echipamentelor militare ale Alianţei în statele baltice, considerate „vulnerabile”.
  • Articolul 5 – care prevede angajamentul ca toţi membri să vină în ajutorul unuia dintre ei, dacă este atacat – să includă nu numai atacuri convenţionale, ci şi ameninţări neconvenţionale precum cele ale trupelor paramilitare şi atacurile cibernetice
  • Îmbunătăţiri substanţiale ale forţelor de reacţie rapidă
  • Exerciţii de mare amploare care să implice lideri militari şi politici din toate statele membre ale Alianţei

Parlamentarii britanici atrag atenţia că „NATO nu este bine pregătit pentru a face faţă unei ameiniţări a Rusiei asupra unui stat membru”, dar şi că Alianţa „ar putea să nu aibă voinţa politică de a lua măsuri concertate pentru a descuraja un atac”. În plus, nici opinia publică nu ar susţine folosirea forţei militare, în baza articolului 5, într-o confruntare cu Rusia.

„Un atac neconvenţional al Rusiei, folosind tactici asimetrice – ultimul termen pentru denumirea acestora este „război ambiguu” – ar fi extrem de dificil de contracarat”, mai arată raportul.

Parlamentarul laburist Rory Steward, fost militar şi diplomat care a lucrat în Afghanistan, Irak şi în balcani, a apreciat că riscul unui atac al Rusiei aspra unui membru a NATO, deşi mic, nu este totuşi de neglijat. Alianţa nu este pregătită pentru o astfel de ameninţare, a mai spus acesta, adăugând că „NATO a fost prea sigur că o astfel de aeninţare din partea Rusiei ar ptuea apărea”.

NATO, pregătit să se adapteze schimbării mediului de securitate

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, a spus că NATO nu a văzut încă raportul, dar că îl va studia cu atenţie. Şi a reamintit că secretarul general, Anders Fogh Rasmussen a arătat clar că Alianţa trebuie să se „adapteze pentru o schimbare a mediului de securitate”, iar summit-şul din Ţara galilor va fi un moment-cheie în acest sens.


Alianţa şi-a intensificat prezenţa şi exerciţiile militare în ţările de la graniţa sa, din vecinătatea Rusiei, odată cu anexarea crimeei şi conflictul armat din Ucraina.

David Cameron: Rusia ar putea destabiliza ţări precum România, în absenţa unei atitudini ferme a UE şi SUA

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Oficialii britanici de la toate nivelele văd în Rusia o ameninţare, iar ea este mai pregnantă pentru statele de la graniţa Alianţei.

„Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să arate Rusiei că ceea ce face este inacceptabil ¬ inacceptabil pentru Ucraina. De asemenea, este inacceptabil pentru că, dacă am sta deoparte fără a face nimic, mâine ar destabiliza ţările baltice, ar destabiliza Romania, vecinii Rusiei ar începe să simtă presiunile acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin„, a argumentat premierul David Cameron opţiunea pentru o poziţie mai dură şi unită a Europei şi Americii împotriva Rusiei, citat de The Telegraph.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr