vineri

26 aprilie, 2024

31 iulie, 2014

NATO este slab pregătit în faţa unui eventual atac al Rusiei asupra unuia dintre membrii Alianţei, se arată într-un raport al Comisiei de Apărare din parlamentul de la Londra, citat de BBC.

Conflictul din Ucraina a arătat că NATO are „deficienţe grave” în pregătirea pentru respingerea unor atacuri şi că este nevoie de o „reformă radicală” a Alianţei. Riscul de ameninţări convenţionale rămâne scăzut, însă ele au fost înlocuite atacuri cibernetice sau folosirea unor grupări paramilitare.

Parlamentarii britanici au făcut şi o serie de sugestii NATO, care a arătat că va analiza concluziile studiului. Un summit al Alianţei nord-Atlantice va avea loc în luna septembrie, în Ţara Galilor, unde se va discuta reforma NATO şi se va aproba strategia alianţei, în noul context creat de conflictul din Ucraina.

  • NATO trebuie să asigure o prezenţă continuă a trupelor şi echipamentelor militare ale Alianţei în statele baltice, considerate „vulnerabile”.
  • Articolul 5 – care prevede angajamentul ca toţi membri să vină în ajutorul unuia dintre ei, dacă este atacat – să includă nu numai atacuri convenţionale, ci şi ameninţări neconvenţionale precum cele ale trupelor paramilitare şi atacurile cibernetice
  • Îmbunătăţiri substanţiale ale forţelor de reacţie rapidă
  • Exerciţii de mare amploare care să implice lideri militari şi politici din toate statele membre ale Alianţei

Parlamentarii britanici atrag atenţia că „NATO nu este bine pregătit pentru a face faţă unei ameiniţări a Rusiei asupra unui stat membru”, dar şi că Alianţa „ar putea să nu aibă voinţa politică de a lua măsuri concertate pentru a descuraja un atac”. În plus, nici opinia publică nu ar susţine folosirea forţei militare, în baza articolului 5, într-o confruntare cu Rusia.

„Un atac neconvenţional al Rusiei, folosind tactici asimetrice – ultimul termen pentru denumirea acestora este „război ambiguu” – ar fi extrem de dificil de contracarat”, mai arată raportul.

Parlamentarul laburist Rory Steward, fost militar şi diplomat care a lucrat în Afghanistan, Irak şi în balcani, a apreciat că riscul unui atac al Rusiei aspra unui membru a NATO, deşi mic, nu este totuşi de neglijat. Alianţa nu este pregătită pentru o astfel de ameninţare, a mai spus acesta, adăugând că „NATO a fost prea sigur că o astfel de aeninţare din partea Rusiei ar ptuea apărea”.

NATO, pregătit să se adapteze schimbării mediului de securitate

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, a spus că NATO nu a văzut încă raportul, dar că îl va studia cu atenţie. Şi a reamintit că secretarul general, Anders Fogh Rasmussen a arătat clar că Alianţa trebuie să se „adapteze pentru o schimbare a mediului de securitate”, iar summit-şul din Ţara galilor va fi un moment-cheie în acest sens.


Alianţa şi-a intensificat prezenţa şi exerciţiile militare în ţările de la graniţa sa, din vecinătatea Rusiei, odată cu anexarea crimeei şi conflictul armat din Ucraina.

David Cameron: Rusia ar putea destabiliza ţări precum România, în absenţa unei atitudini ferme a UE şi SUA

Oficialii britanici de la toate nivelele văd în Rusia o ameninţare, iar ea este mai pregnantă pentru statele de la graniţa Alianţei.

„Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să arate Rusiei că ceea ce face este inacceptabil ¬ inacceptabil pentru Ucraina. De asemenea, este inacceptabil pentru că, dacă am sta deoparte fără a face nimic, mâine ar destabiliza ţările baltice, ar destabiliza Romania, vecinii Rusiei ar începe să simtă presiunile acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin„, a argumentat premierul David Cameron opţiunea pentru o poziţie mai dură şi unită a Europei şi Americii împotriva Rusiei, citat de The Telegraph.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: