miercuri

24 aprilie, 2024

24 octombrie, 2018

Șapte dintre statele ce apar în top 10 țări cu cel mai redus nivel de încredere în vaccinuri, la nivel mondial, sunt din regiunea Europa, iar patru chiar din UE – Franța, Grecia, Slovenia și Italia – ceea ce explică în parte epidemiile apărute în utimii ani în Uniune.

Pe măsura creșterii neîncrederii în vaccinuri, se observă o reducere a vaccinării, la nivel UE, între 2000 și 2017, arată The Vaccine Confidence Project, analiză realizată, la cererea Comisiei Europene, de un grup de exeprți conduşi de Heidi Larson, profesor la London School of Hygiene & Tropical Medicine.


În ceea ce privește rujeola, rata variază de la 85% în Italia și 86% în România, la 99% în Luxemburg și Ungaria. Media UE este 93,6%, sub procentul recentul de 95% recomandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru evitarea epidemiilor.

România era în 2016 a doua țară cu cea mai mică rată de vaccinare la rujeolă, din UE, dar se confrunta cu cea mai gravă epidemie, ceea ce înseamnă că situația a fost generată nu doar de acoperirea vaccinală foarte scăzută, ci și de deficiențe ale sistemului de sănătate, de prevenire și de combatere a epidemiei.

Constatarea apare într-un raport privind situația vaccinării în UE, analiză realizată de European Observatory on Health Systems and Policies, la cererea Comisiei Europene.


De exemplu, de lipsa vaccinului, pentru scurte perioade de timp, menționează raportul, situație ce nu s-a mai întâlnit decât în Letonia.

 

În ceea ce privește România, analiza precizează că ar putea exista o subraportare a cazurilor de rujeolă.

Cauza principală – neîncrederea în vaccinuri. Un sondaj realizat în 2017 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arăta că numai 67% din populație nu este de acord cu afirmația “reacțiile adverse depășeșsc beneficiile vaccinării”.

De asemenea, 92% din cei intervievați cunoașteau că în țară evoluează o peidemie de rujeolă, însă numai 43% considerau că lipsa vaccinării este cauza acesteia.

Încrederea în vaccinare a fost definită în raport ca încrederea în eficienţa şi siguranţa vaccinurilor şi în sistemul de sănătate care le administrează.

În nouă state UE – Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Ungaria, Italia, Polonia, Slovacia și Slovenia – vaccinul antirujeolă este obligatoriu în cazul copiilor. În câteva țări, precum Grecia, Germania și Cipru, vaccinarea este voluntară, însă copiii nu pot fi înscriși la grăniți și la școală fără dacă nu au fost imunizați împotriva rujeolei.

Încrederea medicilor în vaccinuri este în strânsă legătură cu încrederea de la nivelul publicului, a constatat raportul, iar la medicii de familie sunt în general nivele mai ridicate de încredere.

Excepțiile – aproximativ 36% dintre medicii de familie intervievaţi în Cehia şi 25% dintre cei din Slovacia nu sunt de acord că vaccinul pentru rujeolă, oreion şi rubeolă este sigur, iar 29%, respectiv 19% nu consideră că este important, potrivit studiului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: