joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 octombrie, 2016

raed arafatRaed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), consideră că Rezidențiatul este o formă depășită și care nu ține cont de necesarul sistemului. În opinia sa, Rezidențiatul ar trebui să fie un fel de interviu, cu evaluări ale rezidentului la 6 luni, apoi la un an, așa cum se face în state precum Germania, Ungaria și alte state.

„Examenul de admitere în Rezidențiat este o chestiune depășită. A trecut timpul peste ea și trebuie să începem să ne gândim la soluții mai ales acolo unde avem lipsă de personal. Suntem singura țară care scoate medicul la 6 ani, dacă nu trece acest examen de Rezidențiat — poate că îl doare capul de dimineață, poate că nu se simte bine — nu trece examenul, îl aruncăm în stradă.

El are diploma de medic, atenție!


Și vine o țară care îi ia pe toți aceștia, le plătește curs de limbă și îi introduce în rezidențiat fără concurs.

O țară care știe să își planifice viitorul și știe foarte bine ce are de făcut ia medicii tineri pe care noi îi lăsăm în stradă și îi bagă în spitale să ajute medicii chirurgi, anesteziști etc, iar noi nu vrem să îi luăm în spitale.

Am reușit în 2010 să facem un regulament pentru medicii sub supraveghere, nimeni nu a vrut să îi ia să lucreze cu ei. Și pierdem în fiecare an zeci, nu vreau să spun chiar sute, de medici pe care îi iau alții”, a susținut Raed Arafat, sâmbătă, la în cadrul Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureș, citat de Agerpres.

Responsabilitatea pentru deficitul de medici aparține celor care fac politici de personal în România și care nu sunt în stare să constate și să previzioneze necesitatea pentru o mai mare flexibilitate a sistemului.


Rezidențiatul, a mai spus Arafat, ar trebui să fie un fel de interviu, cu evaluări ale rezidentului la 6 luni, apoi la un an, așa cum se face în state precum Germania, Ungaria etc. și că nu se poate ca un centru de medicină de urgență cum e Târgu Mureș să primească doar 1-2 rezidenți pe an, având în vedere capacitatea de pregătire pe care o are.

Italia, o țară unde problema de personal abia începe și care preia medici români

Italia va avea nevoie mare de medici, în curând, din cauza pensionărilor masive din sistem și că dacă până acum această țară a atras mai ales asistenții medicali din România, acum va atrage medicii, avertizează Raed Arafat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Italia nu avea nevoie de medici, dar acum un număr mare de medici începe să se pensioneze. Avea nevoie de asistenți, acum are nevoie de medici și recrutează medici din afară. În România e foarte ușor, și cu limba și ca medicul să își ia bagajul să plece, așa cum au făcut asistenții. Numai în UPU Târgu Mureș am schimbat garnitura de asistenți o dată și jumătate integral, au plecat spre Italia. Oameni pe care i-am pregătit, i-am format. Am pierdut 100% asistenții în decurs de 3-4 luni și apoi am mai pierdut 50% dintre cei pe care i-am angajat după ce i-am pregătit”, a spus șeful DSU.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: