joi

28 martie, 2024

10 ianuarie, 2012

Doctorul Raed Arafat şi-a dat marţi demisia din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii – pe fondul controverselor pe proiectul noii Legi a Sănătăţii şi după o ciocnire verbală care a avut loc luni seară, cu preşedintele Traian Băsescu, la postul de televiziune Realitatea.

Într-o conferinţă de presă, organizată marţi, Arafat a explicat de ce nu-şi poate continua activitatea în minister şi care sunt motivele pentru care punctul său de vedere nu coincide cu cel al ministerului sau cu cel al comisiei prezidenţiale care a elaborat proiectul noii Legi a Sănătăţii.

El a inistat pe faptul că problemele pe care le-a ridicat se referă doar la viitorul medicinei de urgenţă din România, acolo unde el, ca fondator şi dezvoltator al SMURD, are competenţă. Conceptul său de bază, care va fi subminat de prevederile noii Legi, este că medicina de urgenţă trebuie să rămână un serviciu public, care să nu fie împins în concurenţa comercială care va începe pe piaţa serviciilor de sănătate.

Din declaraţiile lui Raed Arafat:

  • . Modificările din medicina de urgenţă trebuiau făcute în cunoaşterea impactului schimbărilor care vor urma şi după dezbateri amănunţite. Aceste dezbateri nu au avut loc. Şi nu se fac, aşa cum s-a încercat, prin discuţii la telefon.
  • . Legea nouă va avea un impact negativ asupra medicinei de urgenţă pentru că dispare controlul.
  • . România are o legislaţie a medicinei de urgenţă pe care Banca Mondială a lăudat-o şi a dat-o ca exemplu în alte state cu sisteme mai dezvoltate.
  • . Legislaţia secundară va dispărea odată cu apariţia noii legi a Sănătăţii. Cei care propun noua legislaţie pe Urgenţă nu cunosc conceptul medicinei de urgenţă.
  • . Timp de 3 luni am tras un semnal de alarmă că tocmai distrugem ceea ce am făcut bun.Nu e vorba de Smurd, ci de chiar sistemul de urgenţă din România
  • . Acum avem un sistem de urgenţă integrat, în care toate sunt interdependente şi funcţionează pe complementaritate. Noua lege distruge tocmai caracterul integrat al sistemului de urgenţă.
  • . Rezultatele la care va duce noua lege se vor vedea peste 2,3,4 ani – când nu se va mai putea corecta nimic.
  • . Am obligaţia, în baza experienţei, să avertizez public asupra acestor riscuri.
  • . Am avut discuţii cu comisia prezidenţială pe noua lege, pe serviciul de urgenţă. Am aflat, astfel, că avem un sistem neevoluat şi ineficient. În condiţiile în care două audituri din Franţa ne-au lăudat.
  • . Mai târziu, s-a solicitat la Ministerul Sănătăţii ca doctorul Arafat să nu mai participe la şedinţele unde se discută despre noua lege.
  • . Cei din comisia prezidenţială nu au vrut să ia în considerare propunerile pe medicina de urgenţă.
  • . Niciunul din cei care au scris proiectul nu are nici cea mai mică experienţă pe medicina de urgenţă, nu cunoaşte consecinţele care vor apărea în sistem.
  • . A venit un telefon la preşedintele Băsescu, cum că doctorul Arafat e împotriva reformei în Sănătate. Am primit un telefon unde mi s-a promis o întâlnire după definitivarea proiectului, să discută, să explic. ntâlnirea nu a mai avut loc.

Premierul Emil Boc a semnat marţi demisia lui Raed Arafat. Propunerea cea mai probabilă pentru înlocuire va fi doctorul Tudor Ciuhodaru (deputat UNPR, fost PC), care a avut deja discuţii cu preşedintele Băsescu şi cu ministru Sănătăţii, Ladislau Rittli.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: