cursdeguvernare

vineri

4 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Studiu PIAROM: Radiografia industriei prelucrătoare, principalul sector angajator din România. Comparația cu UE

4 iulie, 2018

România continuă să fie una dintre țările europene cu cel mai mare număr de angajați în industria prelucrătoare, însă și unul dintre statele membre cu o valoare adăugată mică generată de acest sector, potrivit Studiului privind dinamica pieței la nivelul principalelor industrii angajatoare din România în perioada 2016 – 2017, lansat miercuri de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Din cei 29,900 milioane de europeni care lucrează în industria prelucrătoare, 1,235 milioane sunt salariați în România, ceea ce plasează țara noastră pe locul 7 în clasamentul UE alcătuit pe baza acestui indicator.


România este devansată la numărul anagajți din sectorul industriei prelucrătoare, de Germania, Italia, Franța, Marea Britanie, Polonia și Spania.

Cu toate acestea, relevă analiza comandată de PIAROM, România se află abia pe locul 20 în clasamentul UE privind valoarea adăugată generată de firmele din industria prelucrătoare, cu doar 13, 436 miliarde euro din valoarea adăugată totală, de 1.620 de miliarde euro, la nivelul Uniunii.

Situația surprinsă de studiu confirmă câteva tendințe marcante ce se manifestă în industria prelucrătoare din România:

  • specializarea pe sectoare cu valoarea adăugată scăzută
  • niveluri salariale reduse 
  • productivitate mică  
  • concentrarea angajaților în firme mari

Ponderea domeniilor care generează valoare adăugată foarte scăzută în totalul industriei prelucrătoare este de 34,57%, cu mult peste situația obișnuită din UE, unde, în general, nu se depășește nivelul de 20%.


Situația dezastruoasă a forței de muncă din industria prelucrătoare a fost surprinsă și analizând productivitatea pe diferite domenii:

  • în primele 10 industrii angajatoare se regăsesc doar trei industrii cu niveluri relativ ridicate de productivitate (fabricarea autovehiculelor de transprot rutier, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. și fabricarea echipamentelor electrice)
  • între primele 10 sectoare angajatoare din industria de prelucrare se regăsesc patru din cele cinci sectoare cu cele mai reduse niveluri ale productivității și ale costurilor cu forța de muncă din UE.

Cele patru sectoare din industria prelucrătoare care înregistrau în 2017 cele mai mari ponderi de salariați retribuiți în jurul salariului minim pe economie (sub 350 de euro):

  • 82,66% din angajații din industria fabricării articolele de îmbrăcăminte și în industria de fabricare a încălțămintei
  • 78,06% – prelucrarea lemnului
  • 67,82% din lucrătorii din domeniul fabricării mobilei
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: