miercuri

1 mai, 2024

17 noiembrie, 2022

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de Ordonanță de Urgență, care permite Regiei Autonome “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS) să închireze și să vândă imobilele pe care le administrează la prețuri care să includă o cotă de profit de minimum 10%.

În cazul ministerelor, autorităților și instituții publice centrale și locale, finanțate integral de la bugetul de stat, precum și instituțiilor din subordinea ministerelor, finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat, care închiriază imobile de la RAAPPS, cota de profit aplicată va fi de maximum 10%, potrivit actului normativ.

Actul normativ prevede și extinderea perioadei prin care se pot atribui imobilele cu destinația de sediu, în vederea desfășurării activității, de la 5 ani până la 15 ani.


Aceste norme se aplică astfel în cazul următorilor beneficiari, respectiv:

  • a) ministere, autorităţi şi instituţii publice centrale şi locale, finanţate integral de la bugetul de stat, precum şi instituţii din subordinea ministerelor, finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat;
  • b) instituţii publice centrale şi locale, precum şi instituţii din subordinea acestora, altele decât cele prevăzute la lit. a);
  • c) partide politice, cabinete parlamentare şi europarlamentare;
  • d) unităţi aparţinând cultelor religioase, organizaţii sindicale, organizaţii neguvernamentale declarate de utilitate publică, conform legii.

Așadar, cota maximă de 10% se aplică doar în cazul autorităților prevăzute la lit a. La celelalte instituții, RAAPPS poate aplica o cotă de profit mai mare de 10%.

“Această propunere se justifică prin faptul că se intenționează degrevarea bugetului de stat de costuri mari ocazionate de închirierea spațiilor aferente sediilor acestora, fiind totuși necesară diferențierea acestora față de beneficiarii care au o altă modalitate de finanțare”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Cota minimă de profit se aplică și la imobilele scoase la licitație publică

Totodată, Guvernul a decis să opereze această modificare, din cota maximă în cotă minima de 10%, și la imobilele pe care RAAPPS le scoate la închiriere prin licitație publică cu strigare.


“Actuala cotă de profit de maximum 10% aplicabilă în prezent în cazul închirierii imobilelor prin licitație publică limitează veniturile încasate de RA-APPS , iar în cazul imobilelor proprietate publică a statului, limintează veniturile încasate la bugetul de stat cu 50%”, se arată în sursa citată.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: