joi

18 aprilie, 2024

2 aprilie, 2024

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și premierul Dorin Recean au discutat luni, în cadrul unor întâlniri separate, cu Penny Pritzker, reprezentantul special al SUA pentru reconstrucția economiei Ucrainei, posibilitatea ca țara să devină ”bază pentru reconstrucția Ucrainei”.

Potrivit unor comunicate oficiale emise de Chișinău, citate de Deschide.md, discuțiile s-a axat pe ”rolul pe care-l poate avea Republica Moldova în procesul de reconstrucție a Ucrainei”.

R. Moldova, dispusă să găzduiască companiile implicate în reconstrucția Ucrainei

”Drumurile și căile ferate moderne și sigure de pe teritoriul nostru pot facilita conexiunile dintre Ucraina și România și restul Uniunii Europene, stimulând comerțul regional și economia noastră. Mai mult, R. Moldova este dispusă să găzduiască companiile implicate în reconstrucția Ucrainei pentru a facilita accesul lor și investițiile ulterioare în țara vecină”, arată comunicatul Administrației Prezidențiale de la Chișinău.


Maia Sandu și Penny Pritzker au mai discutat despre cum războiul de peste graniță a afectat cetățenii și afacerile, despre îmbunătățirea infrastructurii și atragerea investițiilor în R. Moldova pentru a crește economia și crea locuri de muncă. În toate aceste eforturi, Statele Unite rămân un aliat de încredere. Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul oferit pentru depășirea provocărilor energetice, economice, de securitate și umanitare din ultimii doi ani, dar și pentru parteneriatul consecvent de la independență încoace.

Domenii deschise către investiții în Republica Moldova

„Punem accent pe realizarea proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii și proceselor logistice, dar și a celor din domeniul energetic. În același timp, dezvoltăm infrastructura de afaceri pentru a atrage cât mai multe proiecte investiționale, orientate inclusiv spre piața și necesitățile Ucrainei”, a transmis și premierul Dorin Recean.

În context, prim-ministrul s-a referit la oportunitățile oferite de R. Moldova pentru antreprenori și a vorbit despre domeniile de perspectivă, în care ei își pot dezvolta cu succes afacerile. Printre acestea se numără sectorul energetic, cu accent pe energia verde, farmaceutica, tehnologiile informaționale, electronica și industria automotive.

Fost ministru al comerțului în Administrația Obama, Penny Pritzker a fost numită în septembrie 2023 reprezentantă specială a SUA pentru refacerea economică a Ucrainei.

(Citiți și: ”Ucraina post-război: controverse pe administrarea viitorului fond de reconstrucție al țării. Miza e de cel puțin 600 mld. dolari”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: