Salariile din sectorul privat au crescut, în medie, cu 4,1% în 2015, uşor peste aşteptările angajatorilor care vedeau majorări de circa 3,9% în acest an, reiese din studiul PayWell realizat de PwC. Creşterea este similară cu cea consemnată în 2014.
Cea mai mare creștere salarială în 2015 a fost înregistrată în sectoarele farmaceutic şi bunuri de larg consum (4,5% în fiecare caz). Similar anului trecut, creșteri salariale sub media pieței au fost calculate pentru sectoarele bancar (2%) şi retail (3.7%).
Analiştii PwC arată că angajatorii români se bucură de o apreciere a puterii de cumpărare, ca urmare a reducerii TVA, ceea ce ar urma să se tranducă într-o creştere susţinută a consumului anul acesta şi în 2016.
De altfel, ei au observat creşteri salariale mai susţinute în sectoarele direct afectate de evoluţia consumului intern.
„Spre deosebire de anii anteriori, în 2015 am remarcat creșteri salariale mai susținute în sectoarele direct influențate de evoluţia consumului intern, cum ar fi cel al bunurilor de larg consum, şi chiar si retail comparativ cu anii anteriori. Singurul sector în care creşterile salariale sunt semnificativ mai mici comparativ cu tendinţa generală a pieţei rămâne cel bancar, care se confruntă în continuare cu provocări interne ce ţin de restructurări de portofolii, achiziţii, cât şi de influenţe macro-economice externe”, a explicat Horaţiu Cocheci, senior manager PwC România.
Angajatorii se aşteaptă ca salariile din sectorul privat să crească în 2016 cu circa 3,9%
Studiu PwC mai relevă faptul că 38% dintre companiile din România oferă prime fixe tuturor angajaţilor cu ocazia sărbătorilor. Acestea sunt fie sub forma unor sume fixe (care variază între 500 şi 1500 de lei, în funcţie de angajator şi industrie), fie sub forma unui anumit procent din salariul lunar. Cercetarea a fost realizată pe un număr de 112 companii din şapte sectoare (industria agro-chimică, sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, industria leasingului, sectorul farmaceutic şi cel al producţiei industriale).
Ce spun datele INS
Salariul mediu net la nivel naţional a ajuns în luna iulie a acestui an la 1.849 de lei, cu 7,5% mai mult decât în iulie 2014, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS).
Creşteri semnificative s-au înregistrat în IT&C, unde salariile au crescut cu 15,1% în acest interval, ajungând la circa 3.735 de lei, de două ori cât media naţionale. Un avans semnificativ s-a înregistrat şi în agricultură unde salariile din iulie 2015 au fost cu 11,2% mai mari decât cele din iulie 2014, dar cu 20% mai mici decât media naţională.
Salariile din industrie au crescut cu 6,9%, cele din construcţii cu 6,8%, în vreme ce salariile din energie au scăzut cu 2%, reiese din datele INS.
În ceea ce priveşte evoluţia salariilor din sectorul public, acestea au crescut într-un ritm mai scăzut decât media naţională. Astfel, salariile din administraţia publică au fost în iulie de 2.546 de lei, în creştere cu 7,3% faţă de iulie 2014 şi cu 37,6% peste media naţională. Salariile din învăţământ au crescut cu 5%, la 1.552 de lei, cu 16% mai mici decât media naţională, iar cele din sănătate au ajuns la 1.591 de lei, în creştere cu 6,7% faţă de iulie 2014, dar cu 13,9% sub media naţională.