cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Puterea de cumpărare echivalentă a salariului mediu revine la peste 1.300 euro

13 mai, 2021

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna martie 2021 a fost de 5.785 lei, cu 288 lei sau +5,2% față de luna precedentă. Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4% până la 3.547 lei. Sumă echivalentă cu 720 euro la cursul din luna aprilie 2021, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă.

După ajustarea cu nivelul preţurilor (55,2% din nivelul mediu european, comparativ cu 54,9% anterior), a rezultat o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.304 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE). Este o valoare situată doar sub cea din luna decembrie a anului trecut, dar fără a include prime de sărbători.

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare raportată la cea din octombrie 1990, ultima înaintea liberalizării preţurilor) a urcat cu 11 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară, până la 232,4%. Potrivit metodologiei INS, sumele luate în calcul au inclus șomajul tehnic, achitat conform prevederilor legale pentru perioada de criză.


În pofida unei inflații anuale crescute peste centrul intervalului țintit de BNR (3,05% în martie 2021), avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a revenit la 4,5%. Este o comparabilă cele din partea a doua a anului trecut, după ce începutul lui 2021 venise cu înscrierea pe un trend descendent, altminteri util pentru a limita inflația.

Evoluția câștigurilor salariale rămâne dependentă de productivitatea muncii în industrie, reper macroeconomic esențial. Scăderea acestuia se manifestase ÎNAINTE de pandemie (-1,3% pe anul 2019) iar impactul Covid a dus acest indicator la -4,2% pe 2020. De reținut, revenirea îmbucurătoare până la +8,4% din decembrie 2020 s-a temperat la +3% în prima parte a lui 2021.


Avansul veniturilor salariale (la care s-a adăugat majorarea cu 14% în termeni nominali a pensiilor, adică peste 10% în termeni reali), corelată cu revenirea producției de mărfuri situată încă sub nivelul din urmă cu trei ani, s-a tradus în majorarea deficitului comercial, care a urcat în luna martie la nivelul record de 2,25 miliarde euro.

Sectorul telecom, de pe ultimul pe primul loc. HoReCa pe podium, prin efect de bază

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în telecomunicații (+13,9% nominal și +10,5% în termeni reali). Ceea ce a condus la o modificare spectaculoasă în clasamentul evoluției puterii de cumpărare, unde sectorul telecom se situa în luna precedentă, cu minus și pe ultimul loc.

Podiumul a fost completat în luna martie de cercetare-dezvoltare (ironia sorții, chiar înainte de episodul Măgurele), cu +10,6% creștere nominală de salarii (+7,4% real) și, doar prin efectul de bază al prăbușirii salariilor anul trecut, în prima lună de pandemie, de sectorul HoReCa ( +9,1% nominal și +5,9% ca putere de cumpărare).

Sănătatea și asistența socială au coborât imediat deasupra mediei pe economie dar învățământul a revenit spectaculos ca putere de cumpărare, de la -3,6% în februarie la +3,5% în martie 2021. Celălat mare angajator de stat, administrația publică, a rămas, însă, în domeniul negativ (-0,7%), alături de tranzacțiile imobiliare (-0,8%), în tentativa de limitare a cheltuielilor bugetare.

În fine, merită menționat avansul remunerării în industria prelucrătoare sensibil peste media pe economie (+5,7% în termeni reali), evoluție de salutat în contextual creșterii productivității muncii și a producției industriale ( peste 13%). Cu toate acestea, raportul în termeni nominali față de media națională a fost de doar 86,2%, mult sub uzanța de circa 100% din economiile europene mai dezvoltate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: