joi

28 martie, 2024

10 mai, 2017

Câștigul salarial mediu brut anunțat de INS pentru luna martie 2017 a fost de 3.256 de lei cu 4,8%% mai mare faţă de luna precedentă. Câștigul salarial mediu net, a fost de 2.342 lei (+4,7% faţă de februarie 2017), respective 517 de euro la cursul mediu de schimb din aprilie 2017 (luna de încasare efectivă a banilor) sau 1.009 de euro ca putere de cumpărare la preţurile medii din UE.

Traversarea pragului psihologic de 1.000 de euro în echivalent rezultată din nivelul mai mic al preţurilor de la noi ( 51,2% din media UE), s-a făcut în premieră în ultima lună a anului trecut, dar atunci era o creştere cu caracter exceptional,  pe baza acordării unor prime de sărbători. Acum, însă, nu există nici un element sezonier cu caracter excepţional.

Raportat la luna de referinţă octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a urcat la 177,9%. Ritmul de creştere faţă de aceeaşi lună anului anterior s-a temperat uşor, dar a rămas la mare distanţă de evoluţia productivităţii muncii. O valoare de +14% creştere salarială faţă de -0,4% modificare în productivitatea muncii pe 2016 ar trebui să ne dea de gândit, înainte ca ajustarea puterii de cumpărare să se facă pe calea majorării preţurilor şi/sau a erodării cursului de schimb al leului.

Dispunerea creșterilor în economia națională


Pentru a vă forma o imagine asupra dispunerii creșterilor salariale pe economia națională, vă prezentăm evoluțiile din câteva domenii mai importante de activitate. Se poate observa uşor plasarea industriei prelucrătoare foarte aproape de media naţională de creştere salarială pe ultimele 12 luni dar şi păstrarea cu 9% sub media câştigurilor, situaţie atipică în ţările occidentale.

Ramurile bugetare au venit cu majorări mult mai mari decât cele din sectorul de afaceri, cu sectorul sanitar plasat detaşat în frunte (+35,2%) şi administraţia publică lipită de învăţământ ca ritm de creştere ( 21,7% faţă de 21,8%) deşi beneficiază de un nivel salarial cu aproximativ 50% mai mare decât acesta.

După ce marcaseră a anumită revenire la începutul anului, salariile din intermedieri financiare şi asigurări s-au aflat cu peste patru procente sub nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, fiind şi singurul sector în care au fost făcute ajustări salariale. Pornite de la un nivel considerabil mai redus,  transporturile, construcţiile şi comerţul au devansat ca ritm de creştere zona de informaţii şi telecomunicaţii.

În viitorul apropiat, consolidarea trendului de creşterea a preţurilor, care a devenit deja o certitudine pe partea de produse alimentare, precum şi presiunea asupra cursului de schimb pe palierul de 4,55 lei/euro vor pune probleme în apărarea pragului de 1.000 de euro putere de cumpărare echivalentă a angajaţilor din România.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: