Coaliţia de guvernare a discutat miercuri, în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor, despre proiectul de buget pe 2018 și despre principalele legi cu impact economic și financiare: split TVA, trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator, noua lege a pensiilor și soarta Pilonului II de pensii.
Principalele concluzii au fost anunţate de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și de liderul PSD, Liviu Dragnea.
Despre Bugetul pe 2018 a vorbit Călin Popescu Tăriceanu: PIB de 901 miliarde lei, încadrarea în ţinta de deficit de sub 3%, scăderea impozitului pe salarii de la 16% la 10%.
Problema investițiilor este rezolvată în opinia lui Călin Popescu Tăriceanu: Guvernul doreşte accelerarea procedurilor de investiţii în infrastructură printr-o colaborare cu instituţiile internaţionale, respectiv Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială.
Nicio referire la fondurile disponibile de la Bruxelles.
Președintele PSD a detaliat, separat, celelalte măsuri. Liviu Dragnea a anunțat că majorarea punctului de pensie se menține, acesta urmând să crească de la anul la 1.100 de lei. Tot anul viitor însă se va adopta o nouă lege a pensiilor, despre care Liviu Dragnea a anununțat doar că va elimina ”nedreptățile” din actuala lege.
Atât Liviu Dragnea cât și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că, fără discuție, contribuțiile vor fi trecute de la angajator la angajat- ”fără această măsură nu poate funcționa Legea salarizării”.
Proiectul de lege Split TVA va fi modificat în Parlament, a mai decis coaliția de guvernare, urmând să fie aplicat numai societăților în insolvență și ”rău-platnicilor”, restul companiilor urmând să decidă singure dacă aplică sau nu sistemul de plată defalcată a TVA.
Liviu Dragnea nu a știut să definească sintagma ”rău-platnic”, spunând că Ministerul de Finanțe va decide cum vor fi aleși rău-platnicii.
Călin Popescu Tăriceanu a mai admis, fiind întrebat de presă, că la ședință s-a discutat și viitorul Pilonului II de pensii. Președintele ALDE nu a oferit multe detalii, anunțând doar că se așteaptă un punct de vedere de la ASF și că sistemul ar putea deveni unul opțional.