joi

7 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 septembrie, 2019

Premierul Viorica Dăncilă le-a propus, pe Facebook, tuturor partidelor, să semneze un pact prin care să se angajezeastfel de document că nu vor tăia salariile și pensiile, dacă vor ajunge la guvernare.

Victor Ponta este singurul lider din Opoziție care s-a declarat de acord să semneze documentul.

Dan Barna și Dacian Cioloș spun că nu vor diminua veniturile, însă resping orice pact cu premierul, întrucât acesta nu mai are nicio legitimitate. Ei se arată dispuși să încheie un acord cu Viorica Dăncilă doar dacă PSD acceptă pactul penrtu anticipate, propus deja de ei.


Propunerea Vioricăi Dăncilă:

Vreau ca oamenii să primească o minimă asigurare scrisă din partea întregii clase politice că nu li se vor tăia salariile și pensiile, așa cum s-a făcut în guvernarea 2010-2012.

Sunt prima care semnează acest pact, având credința că România trebuie să-și onoreze obligația de bază către cetățeni, aceea de a le asigura bunăstarea și un trai decent.

Îmi asum în fața dumneavoastră acest lucru și aștept de la toți cei care vin și cer voturi să dea dovadă de același curaj al asumării, astfel încât, oricine ar ajunge la guvernare, măsurile de sprijin să fie continuate iar românii să nu mai fie niciodată sacrificați.


Textul pactului a fost transmis către toate partidele și formațiunile parlamentare, precum și către partenerii sociali –  sindicate și patronate.

Răspunsul Alianței USR-PPLUS: Strategie ieftină de campanie

Oferta premierului vine la câteva zile după ce Alianța USR-PLUS a propus partidelor semnarea unui pact pentru anticipate.

Liderii celor două formațiuni din Alianță au declarat sâmbătă că ei se angajează (în fața cetățenilor, nu a premierului) să nu reducă aceste venituri folosite în mod tradițional de social-democrați pentru a atrage electorat, iar Dan Barna îi reamintește Vioricăi Dăncilă că așteaptă încă un răspuns la oferta lor:

Doar dacă dumneavoastră și PSD semnați pactul pentru anticipate și vă prezentați demisia din funcția de Prim-ministru al României, considerăm se vor crea premisele pentru a putea discuta despre un astfel de pact.

Dacian Cioloș o critică și el pe Viorica Dăncilă, întrucât aceasta le induce românilor diverse spaime pentru a diminua șansele contracandidațiilor la alegeri:

PSD și-a făcut un obicei din a câștiga voturi inducându-le românilor diferite spaime, ba a străinilor care vor să ne ia țara, ba a opoziției care vrea să taie salariile și pensile.

Atât știe partidul lui Liviu Dragnea și al Vioricăi Dăncilă: să îi sperie pe oameni că, dacă “opoziția cea rea” vine la putere, o să le ia din ceea ce PSD le-a dat cu atâta “mărinimie”. Strategie ieftină de campanie, inventată de Ion Iliescu și de colegii lui în anii ’90. (…)

Ca o ironie a sorții, exact în ziua în care Viorica Dăncilă propunea un pact pentru “bunăstarea” românilor (…) Banca Națională dădea un comunicat în care ne anunța că datoria externă a României a crescut, în primele șapte luni din acest an, cu peste opt miliarde de euro (…) Atât a învățat PSD, să se împrumute ca să plătească salariile și pensiile, iar apoi să spună că avem creștere economică.

Victor Ponta acceptă și dezvăluie: Pactul a fost livrat de pe contul de email al lui Liviu Dragnea

Liderul ProRomânia a scris pe Facebook că deși textul Pactului apare ca fiind trimis de “Liviu Dragnea – Cabinet Președinte”, a luat ”foarte în serios propunerea pentru că subiectul este foarte serios”.

”Suntem gata să semnăm și Pactul Național pentru garantarea salariilor și pensiilor românilor pentru că și acest principiu este corect și în linie cu politicile promovate de ProRomania”, spune Victor Ponta.
ProRomânia, spune fostul premier, a venit deja cu o propunere alternativă la tăierea salariilor și pensiilor, respectiv ”restructurarea radicală a Administrației Publice (reducerea numărului de județe, de unități admnistrativ teritoriale, de agenții naționale și structuri deconcentrate, a Parlamentului (200 deputați și 100 senatori) șamd – există soluții realiste și eficiente!”.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: