miercuri

25 mai, 2022

PSD pregătește o OUG prin care să-l oblige pe președinte să numească miniștrii în 6 zile

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 februarie, 2019

PSD pregătește o orodnanță de urgență care îl va obliga pe președintele României să semneze decretele de revocare a miniștrilor în termen de cinci zile, iar pe cele de numire, în șase zile.

OUG va fi elaborată și adoptată cel târziu săptămâna viitoare, a declarat luni seara deputatul PSD Florin Iordache.

Prevederea respectivă va fi introdusă în Legea 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului, a explicat fostul ministru de Justiție.


„Bătaia de joc trebuie să înceteze. Iohannis își bate joc de guvern și dorim să oprim această bătaie de joc. Vrem ca președintele să aibă un termen în ceea ce privește revocarea, demisia și numirea miniștrilor. Vrem ca în acestă ordonanță să precizăm un termen de 3-5 zile în care președintele să fie obligat să semneze decretul de revocare și cererea de demisie. Și, după ce consulta mapa profesională, să aibă un termen rezonabil de 5-6 zile în care să accepte propunerea de numire a ministrului”, a spus Florin Iordache.

Prima care a evocat o asemenea posibilitate a fost Lia Olguța Vasilescu, cea aflată în așteptare pentru numirea la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, după ce a fost refuzată de președintele Klaus Iohannis la Ministerul Transporturilor.

Ea și Mircea Drăghici, trezorier al PSD, au fost nominalizați pentru Ministerul Administrației, respectiv cel al Transporturilor, la sfârșitul lunii noiembrie 2018. De atunci, șeful statului a respins două solicitări, pe motive de legalitate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, duminică seara, că PSD va mai aştepta puţin pentru a vedea dacă preşedintele Klaus Iohannis spune de ce nu doreşte să-i numească pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor şi pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării, iar în funcţie de răspunsul pe care îl va da şeful statului se va sfătui cu colegii din coaliţie, cu premierul şi cu ministrul Justiţiei pentru a vedea care este cea mai bună cale de urmat.


Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat la sfârşitul lunii ianuarie preşedintelui Klaus Iohannis să respecte decizia CCR şi să semneze decretele de numire a miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării, afirmând că Guvernul a respectat procedurile legale, iar blocajul este nejustificat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: