vineri

29 martie, 2024

14 ianuarie, 2020

Președintele Camerei Deptaților, Marcel Ciolacu (foto), a declarat marți, după CEx PSD, că a decis împreună cu liderii de grup convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în care s fie adoptată legea privind eliminarea pensiilor speciale.

Sesiunea extraordinară ar urma să fie programată în ultima săptămână din ianuarie.

Și PNL viza eliminarea pensiilor speciale, însă într-un pachet de legi care să fie adoptat prin asumarea răspunderii, situație care ar fi redeschis posibilitatea inițierii unei moțiuni de cenzură.


Marcel Ciolacu a argumentat decizia PSD: „Deoarece a ieșit informația în spațiul public că nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale, am să solicit colegilor mei o sesiune extraordinară cu ordinea de zi: eliminarea pensiilor speciale”.

Argumentul lui Marcel Ciolacu este fals: Prin eliminarea pensiilor speciale, totalul economiei lunare este de 89 de milioane de lei, în timp plusul plătit lunar pentru alocațiile copiilor, prin dublarea sumei, este de 600 de milioane de lei. Eliminarea pensiilor speciale ar reprezenta, astfel, doar o cincime din totalul impactului legii ce a fost promulgată marți.

(Citiți și: ”Alocațiile pentru copii – de la instrument politic la cifrele necruțătoare privind sărăcia”)

Planul anunțat de Marcel Ciolacu este o simplă acțiune de imagine a PSD, guvernul fiind oricum obligat să proroge legea de dublare a alocațiilor.

Guvernul ia în calcul să își asume răspunderea pe un pachet de legi care să includă alegerea primarilor în două tururi, desființarea Secției Speciale și eliminarea pensiilor speciale.

(Citiți și: ”Guvernul și-ar putea asuma răspunderea pe legi privind desființarea pensiilor speciale și alegeri locale în 2 tururi”)


Acțiunea ar forța PSD să depună o moțiune de cenzură, iar în situația în care aceasta ar fi aprobată – inclusiv prin voturi date de PNL – Parlamentul ar intra în logica alegerilor anticipate dorite de președintele Iohannis.

Eliminarea pensiilor speciale costă electoral PSD, dar mai puțin decât l-ar costa, potrivit sondajelor de opinie, alegerile anticipate. Pe de altă parte, măsura favorizează electoral PNL.

În Parlament există un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, care a fost adoptat în comisiile de specialitate la finalul anului trecut, când s-a decis eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor militare. Proiectul a fost însă amânat de la votul final din Camera Deputaților, cameră decizională.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: