duminică

27 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 septembrie, 2020

Comisiile reunite de buget au abrogat miercuri articolul din rectificarea bugetară potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%. În aceste condiții rămâne în vigoare în legea sistemului public de pensii articolul care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Parlamentarii PNL au lipsit de la ședință, iar parlamentarii PSD au reușit rapid să impună modificarea proiectului rectificării bugetare adoptate de guvern cu un impact estimat de PNL la 6,5% din PIB.

Decizia cu cel mai mare impact bugetar este cea referitoare la majorarea pensiilor, promisă deja de președintele PSD la începutul săptămânii.

Lista celor 8 modificări operate asupra bugetului


PSD a eliminat articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% și a decis „menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare în integralitate a legii referitoare la sistemul public de pensii”.

Tot la propunerea PSD a fost abrogat amendamentul prin care creșterea salariilor profesorilor este amânată până în 2021. Și în cazul acestui amendament, dacă legea trece de votul din plen, programat săptămâna viitoare, intră în vigoare legea care prevede majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie 2020..

Un alt amendament PSD prevede majorarea sumelor repartizate UAT-urilor cu 1,5 miliarde de lei, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care urmează să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

Membrii comisiilor au alocat o sumă suplimentară, 67 milioane de lei, și pentru Ministerul Agriculturii. Banii sunt destinati finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.


O altă modificare la legea bugetului de stat este alocarea unei sume suplimentare de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.

Deputaţii şi senatorii au mai suplimentat bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, sursa de finanţare fiind Fondul de rezervă al Guvernului.

Printr-un alt amendament adoptat, comisiile au alocat suplimentar 5,635 milioane de lei, în bugetul Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţiona echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii.

Raportul comsiilor de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pe rectificarea bugetară a fost aprobat cu 20 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”. Acesta urmează să fie dezbătut și supus la vot în plenul Parlamentului la începutul săptămânii viitoare, luni.

PNL anunță că atacă la CCR modificările operate de PSD

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat într-un comunicat de presă că, dacă legea privind rectificarea bugetară modificată de PSD va trece de votul parlamentarilor, PNL va ataca legea la Curtea Constituțională.

Roman susține că prin amendamentele social democraților, printre care majorarea cu 40% a pensiilor și creșterea salariilor profesorilor, PSD a angajat cheltuieli de 6,5% din PIB.

Florin Roman a explicat și motivul pentru care PNL a lipsit de la ședința comisiilor: ”Toate celelalte partide parlamentare au boicotat spectacolul sinistru pus în scena de Marcel Ciolacu și compania. După eșecul moțiunii de cenzură, este a doua oară în doar o luna de zile, când PSD devine nefrecventabil pentru întreg Parlamentul.  PSD nu ar fi putut obține cele 20 de voturi necesare unui raport de adoptare, fără “votul de aur” al proaspătului om de stânga, Varujan Vosganian”, a precizat Florin Roman.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: