28 noiembrie, 2022

Prețurile acțiunilor și mărfurilor au suferit luni, pe fondul protestelor neașteptate din marile orașe chineze împotriva restricțiilor stricte impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, acestea afectând așteptările investitorilor cu privire la perspectivele de creștere a celei mai mari a doua economie din lume, transmite Reuters.

Prețul petrolului, sensibil la evoluția stricteții restricțiilor din China – un barometru al cererii -, a scăzut la rândul său. Țițeiul Brent a scăzut cu 3,1%, tranzacționându-se la la 81,05 dolari pe baril la prima orele ale dimineții.

„În mod clar, blocajele dure din China au afectat sentimentul consumatorilor și al afacerilor de ceva timp, iar retrogradările persistente ale perspectivelor PIB-ului Chinei sunt consistente de peste un an, noi retrogradări fiind așteptate și pe viitor”, a comentat George Boubouras, director executiv al K2 Asset Management din Melbourne. „Piețelor nu le place incertitudinea, iar investitorii vor căuta unele clarificări cu privire la protocoalele interne foarte dure în ceea ce privește restricțiile impuse în China”.


Temerile cu privire la creșterea economică chineză au lovit și alte piețe de mărfuri, cuprul și alte metale fiind, de asemenea, în scădere în contextul protestelor.

Luni, Beijing a raport un nou record al numărului de îmbolnăviri, anunțând peste 40 de mii de noi infecții. La Shanghai, demonstranții și poliția s-au ciocnit duminică seara, fiind a treia zi de proteste împotriva restricțiilor stricte impuse de autorități.

Proteste au avut loc și în Wuhan, Chengdu și în anumite părți ale capitalei Beijing.

Restricțiile COVID și protestele pe care acestea le generează alimentează temeri că lovitura economică va fi mai mare decât se aștepta inițial.


„Chiar dacă China este pe cale să se îndepărteze în cele din urmă de la abordarea sa de zero toleranță față de COVID, nivelul scăzut de vaccinare în rândul persoanelor în vârstă înseamnă că ieșirea va fi probabil lentă și posibil dezordonată”, au precizat luni analiștii CBA. „Este puțin probabil ca impactul economic să fie mic”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: