Autoritățile de la Shanghai au pus bariere luni în jurul centrului orașului, unde sute de oameni au protestat în weekend împotriva măsurilor severe de COVID-19.
Proteste similare au izbucnit sâmbătă și duminică și în Beijing, Chengdu și Wuhan din cauza politicilor strice anti-Covid impuse de regimul lui Xi Jinping. Reacția populației reprezintă una dintre cele mai explicite provocări la adresa regimului comunist din China.
Nu au existat semne de noi proteste luni la Beijing sau Shanghai, anunță Reuters.
Reacția împotriva restricțiilor COVID este un regres pentru eforturile Chinei de a eradica virusul, care infectează un număr record de oameni la trei ani după ce a apărut în orașul central Wuhan.
Politica zero-COVID a menținut numărul oficial de decese din China la mii, în comparație cu peste un milion în Statele Unite, dar a venit cu prețul limitării libertății de mișcare multor milioane de chinezi și pagube extinse la nivelul celei de-a doua economii a lumii.
Protestele nu au existat pentru mass-media din China
Abandonarea politicii Zero Covid, susținută de președintele Xi Jinping, ar risca să copleșească sistemul de sănătate chinez și să ducă la îmbolnăviri și decese pe scară largă într-o țară cu sute de milioane de bătrâni și cu niveluri scăzute de imunitate la COVID, spun experții.
Protestele au zguduit piețele globale luni, ducând la scăderea prețului petrolului și la creșterea dolarului, acțiunile chinezești CSI300 și yuanul scăzând brusc.
Mass-media de stat chineză nu a menționat protestele, doar a transmis apeluri publice la respectarea regulilor sanitare. Mulți analiști spun că este puțin probabil ca China să se redeschidă înainte de martie sau aprilie și are nevoie de o campanie eficientă de vaccinare înainte de a face acest lucru.
„Demonstrațiile nu amenință în mod iminent ordinea politică existentă, dar înseamnă că mixul actual de politici COVID nu mai este sustenabil din punct de vedere politic”, au scris analiștii de la Gavekal Dragonomics într-o notă.
Centrul Shanghai, plin de polițiști
Duminică târziu, în centrul Shanghai, unde 25 de milioane de locuitori sunt blocați acase din aprilie anul acesta, protestatarii s-au ciocnit cu poliția. BBC a anunțat că poliția l-a agresat și reținut pe unul dintre jurnaliștii săi care au acoperit evenimentele. Acesta a fost eliberat după câteva ore. Un jurnalist Reuters a fost de asemenea reținut pentru aproximativ 90 de minute duminică seara.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat că reporterul BBC, lovit de forțele de ordine, nu s-a identificat ca jurnalist.
Luni, străzile din Shanghai unde s-au adunat protestatarii au fost blocate cu bariere metalice albastre pentru a preveni adunarea mulțimilor. Polițiștii patrulează zona în perechi, străzile sunt patrulate de mașini și motociclete de poliție.
Proteste similare în Europa și America de Nord
Proteste în afara Chinei Proteste la scară mică organizate de dizidenți și studenți expatriați au avut loc în mai multe orașe din Europa, Asia și America de Nord, inclusiv la Londra, Paris, Tokyo și Sidney.
Zeci de persoane au participat la majoritatea protestelor, unele dintre ele atrăgând mai mult de 100 de persoane, se arată într-un bilanț publicat de Reuters.
***