Protestul anunțat de angajații sistemului de asigurări de sănătate a fost anulat, marți, după ce Camera Deputaților, for decizional, a aprobat modificările legislative ce majorează salariaților din aceste instituții. Votul deputaților a fost primit cu aplauze de membrii de sindicat veniți din țară pentru a participa la un miting de protest în Piața Victoriei.
Potrivit noilor prevederi, salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări județene, înghețate la nivelul anului 2018, vor fi stabilite „la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului”, prevede unul dintre articolele votate marți.
Astfel, s-au deblocat plăţilor pentru spitale, servicii medicale şi medicamente, pe care sindicaliștii începuseră să le oprească, potrivit președintelui Casei Naționale de Sănătate (CNAS),
Problemele bugetului Casei, nu s-au rezolvat, însă
„Ca urmare a discuţiilor avute acum cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajaţii Caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plățile. (…) Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate, ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei liberali, care au reuşit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaţilor CNAS. Le mulţumesc pentru susţinere colegilor liberali şi în mod special preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, care au înţeles cât de important este să deblocăm criza din sănătate. Fac menţiunea că adoptarea proiectului nu pune presiune pe bugetul de stat şi că modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS„, a scris pe pagina sa de Facebook Andrei Baciu, membru PNL și propunere a liberalilor pentru portofoliul de la Sănătate, la un moment.
Criza din Sănătate și de la CNAS este însă departe de soluționare, întrucât pentru plata salariilor majorate trebuie să și existe fonduri, iar Casa nu are, în momentul de față, decât datorii.
CNAS nu are încă toate fondurile necesare pentru a-și onora obligațiile existente la nivelul lunii noiembrie – plata furnizorilor și salariilor, care însumează 4,2 miliarde de lei, în timp ce Guvernul a aprobat în ultima ședință doar 1,7 miliarde, adică foarte departe de necesar. Iar majorările salariale echivalează cu creșterea cheltuielilor.
A confirmat acest lucru însuși președintele Casei, Andrei Baciu, luni, cu o zi înainte să declare triumfalist rezolvarea crizei din Sănătate, într-un inetrviu acordat B1 Tv:
„S-au primit 1,7 miliarde, ca urmare a unei solicitări de 4,2 miliarde. Acesta era necesarul pentru luna noiembrie, care cuprinde și o datorie aferență lunii octombrie de 1,4 miliarde. Toți acești bani pleacă către toți acești furnizori, se plătesc în integralitate salariile, e un lucru foarte important, și banii care rămân se distribuie către toate domeniile de asistență medicală, fiind imposibil să alegi într-un pacient cu o afecțiune oncologică și un copil cu o afecțiune congenitală”.
Farmaciștii protestează joi în fața Guvernului
Grupul de iniţiativă al farmaciştilor din România şi Sindicatul Naţional al Farmaciştilor din România va organiza miercuri un protest în Piaţa Victoriei. Ei solicită, printre altele, decontarea plăților la termen de către CNAS şi plata serviciilor farmaceutice, pentru a putea susţine cheltuielile de funcţionare, inclusiv pentru remunerarea personalului la un nivel corespunzător pregătirii.
„Acţiunea manifest doreşte să atragă atenţia asupra sistemului farmaceutic, care a fost uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani şi desconsiderat treptat de comunităţi din cauza inacţiunii din partea celor cu putere de decizie”, transmit, marţi, într-un comunicat de presă, organizatorii protestului care va avea loc în 15 noiembrie în faţa sediului Executivului.
****