Protestele antiprezidențiale și antiguvernamentale au continuat și luni, când au apărut primele violențe în afara Bucureștiului, dar și primele opțiuni exprimate pentru un lider – regele Mihai.
La Pitești, adjunctul șefului Jandarmeriei Argeș, colonelul George Șerbănică, a fost lovit violent de un grup de tineri agresivi, pe fondul unei îmbrânceli între protestatari și jandarmi.
Șeful jandarmilor a suferit leziuni, iar agresorii săi au fost ridicați imediat de forțele de ordine și duși la poliție.
Potrivit unor estimări neoficiale, 500 de manifestanți au ieșit în stradă la Pitești.
În Capitală, protestele au ajuns la a patra zi consecutivă, iar în Piața Universității s-au adunat circa 1.000 de persoane, în prima zi lucrătoare a manifestațiilor bucureștene, după ce duminică în stradă fuseseră peste 1.500 de protestatari.
În ciuda apelurilor premierului Boc la oprirea violenței și la avertismentelor Ministrului de Interne, Traian Igaș, bătăile între unii protestatari și forțele de ordine au continuat și luni.
Potrivi MAI, peste 100 de persoane au fost conduse la secțiile de poliție, dintre care 56 aveau asupra lor lanţuri, cuţite, materiale pirotehnice, bastoane telescopice, cagule, măşti, nunchak, iar într-un caz şi un pistol cu bile.
De asemenea, în urma incidentelor, 5 oameni au primit îngrijiri medicale, iar o mașină particulară a fost incendiată, la București.
Ca și în zilele precedente, manifestațiile au debutat pașnic în Capitală, dar odată cu lăsarea nopții grupuri de tineri agresivi au declanșat acte violente.
Conform Jandarmeriei, dar și unora dintre manifestanți, mulți dintre tinerii violenți sunt membri ai unor galerii ale achipelor de fotbal, care se organizează pentru a se bate cu jandarmii, fără o legătură directă cu nemulțumirile sau revendicările majorității manifestanților din Piața Universității.
După violențele de sâmbătă și luni, duminică, manifestanții pașnici au afișat bannere în care respingeau violența.
”Duminică, totul mergea bine, însă odată au apărut 150 de persoane ca din pământ. Au început să spargă geamurile magazinelor, să dea foc la niște cauciucuri, să arunce cu pietre în jandarmi. A părut că au venit numai ca să se bată. Comportamentul jandarmilor a fost ciudat. Cu toate că erau mult mai mulţi decât protestatarii violenţi, au stat deoparte Abia într-un final i-au împrăştiat pe huligani cu gaze lacrimogene”, a reclamat un manifestant bucureștean, citat de postul France 24.
Primul lider aclamat: Regele Mihai
În cele cinci zile de proteste din țară, manifestanții au scandat împotriva politicienilor de la putere, în special, și la început, și-au exprimat susținerea pentru medicul Raed Arafat, care demisionase din demnitatea de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, după un duel verbal cu președintele Traian Băsescu, pe marginea proiectului legii sănătății.
Însă primul căruia i s-a scandat numele ca lider de stat, la protestele din țară, este fostul rege Mihai I.
La Sibiu, unde au ieșit în stradă cei mai mulți manifestanți în ziua de luni, circa 1.800, participanții la miting au scandat ”regele Mihai, regele Mihai!”.
Și la București, în Piața Universității grupuri de tineri au scandat ”Regalitate, regalitate” și ”Noi suntem regali, noi suntem regali”.
La fel ca și Arafat, astă-vară Regele Mihai a fost ținta unui atac verbal dur al președintelui Traian Băsescu, într-o emisiune TV.
În schimb, protestatarii au manifestat cam aceeași aversiune față de toate partidele politice.
La Cluj-Napoca, s-a scandat ”PDL, USL, aceeași mizerie”, iar la București s-au afișat pancarte cu mesaje împotriva întregului eșichier parlamentar.
Autoritățile susțin că numărul protestatarilor s-a redus
Potrivit Ministerului Administrației și Internelor, numărul protestatarilor s-a redus luni la 7.900 de persoane, față de cei 8.700 raportați de minister la manifestațiilor de duminică, din întraga țară.
Deși a fost zi lucrătoare și prima zi de școală după vacanța de iarnă, manifestanți de toate vârstele au ieșit luni pe străzi, în 39 de localități, cu una mai multe decât duminică.
În București, MAI a raportat luni 900 de manifestanți, după ce duminică se estimaseră în jur de 1.500. La protestul din Piața Universității, luni au fost văzuți și membri ai organizației de tineret a PNL, însă nu au folosit însemne sau simboluri de partid.
Printre orașele în care au fost proteste se mai numără Sibiu, Cluj-Napoca, Braşov, Târgu Mureş, Deva, Arad, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Reşiţa, Buzău, Slobozia, Ploieşti, Târgovişte, Suceava, Botoşani, Vaslui, Piteşti, Constanţa, Craiova.
Cei mai mulți participanți au fost la Sibiu, circa 1.800, la Cluj, circa 1.000, Arad, 700, Târgu Mureș, 600.