fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Proteste anti-Băsescu: Scandări pro-monarhiste, primele opțiuni politice. Apar violențe și în afara Bucureștiului

de Razvan Diaconu 17.1.2012

Protestele antiprezidențiale și antiguvernamentale au continuat și luni, când au apărut primele violențe în afara Bucureștiului, dar și primele opțiuni exprimate pentru un lider – regele Mihai.

La Pitești, adjunctul șefului Jandarmeriei Argeș, colonelul George Șerbănică, a fost lovit violent de un grup de tineri agresivi, pe fondul unei îmbrânceli între protestatari și jandarmi.

Șeful jandarmilor a suferit leziuni, iar agresorii săi au fost ridicați imediat de forțele de ordine și duși la poliție.

Potrivit unor estimări neoficiale, 500 de manifestanți au ieșit în stradă la Pitești.

În Capitală, protestele au ajuns la a patra zi consecutivă, iar în Piața Universității s-au adunat circa 1.000 de persoane, în prima zi lucrătoare a manifestațiilor bucureștene, după ce duminică în stradă fuseseră peste 1.500 de protestatari.

În ciuda apelurilor premierului Boc la oprirea violenței și la avertismentelor Ministrului de Interne, Traian Igaș, bătăile între unii protestatari și forțele de ordine au continuat și luni.

Potrivi MAI, peste 100 de persoane au fost conduse la secțiile de poliție, dintre care 56 aveau asupra lor lanţuri, cuţite, materiale pirotehnice, bastoane telescopice, cagule, măşti, nunchak, iar într-un caz şi un pistol cu bile.

De asemenea, în urma incidentelor, 5 oameni au primit îngrijiri medicale, iar o mașină particulară a fost incendiată, la București.

Ca și în zilele precedente, manifestațiile au debutat pașnic în Capitală, dar odată cu lăsarea nopții grupuri de tineri agresivi au declanșat acte violente.

Conform Jandarmeriei, dar și unora dintre manifestanți, mulți dintre tinerii violenți sunt membri ai unor galerii ale achipelor de fotbal, care se organizează pentru a se bate cu jandarmii, fără o legătură directă cu nemulțumirile sau revendicările majorității manifestanților din Piața Universității.

După violențele de sâmbătă și luni, duminică, manifestanții pașnici au afișat bannere în care respingeau violența.

”Duminică, totul mergea bine, însă odată au apărut 150 de persoane ca din pământ. Au început să spargă geamurile magazinelor, să dea foc la niște cauciucuri, să arunce cu pietre în jandarmi. A părut că au venit numai ca să se bată. Comportamentul jandarmilor a fost ciudat. Cu toate că erau mult mai mulţi decât protestatarii violenţi, au stat deoparte Abia într-un final i-au împrăştiat pe huligani cu gaze lacrimogene”, a reclamat un manifestant bucureștean, citat de postul France 24.

Primul lider aclamat: Regele Mihai

În cele cinci zile de proteste din țară, manifestanții au scandat împotriva politicienilor de la putere, în special, și la început, și-au exprimat susținerea pentru medicul Raed Arafat, care demisionase din demnitatea de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, după un duel verbal cu președintele Traian Băsescu, pe marginea proiectului legii sănătății.

Însă primul căruia i s-a scandat numele ca lider de stat, la protestele din țară, este fostul rege Mihai I.

La Sibiu, unde au ieșit în stradă cei mai mulți manifestanți în ziua de luni, circa 1.800, participanții la miting au scandat ”regele Mihai, regele Mihai!”.

Și la București, în Piața Universității grupuri de tineri au scandat ”Regalitate, regalitate” și ”Noi suntem regali, noi suntem regali”.

La fel ca și Arafat, astă-vară Regele Mihai a fost ținta unui atac verbal dur al președintelui Traian Băsescu, într-o emisiune TV.

În schimb, protestatarii au manifestat cam aceeași aversiune față de toate partidele politice.

La Cluj-Napoca, s-a scandat ”PDL, USL, aceeași mizerie”, iar la București s-au afișat pancarte cu mesaje împotriva întregului eșichier parlamentar.

Autoritățile susțin că numărul protestatarilor s-a redus

Potrivit Ministerului Administrației și Internelor, numărul protestatarilor s-a redus luni la 7.900 de persoane, față de cei 8.700 raportați de minister la manifestațiilor de duminică, din întraga țară.

Deși a fost zi lucrătoare și prima zi de școală după vacanța de iarnă, manifestanți de toate vârstele au ieșit luni pe străzi, în 39 de localități, cu una mai multe decât duminică.

În București, MAI a raportat luni 900 de manifestanți, după ce duminică se estimaseră în jur de 1.500. La protestul din Piața Universității, luni au fost văzuți și membri ai organizației de tineret a PNL, însă nu au folosit însemne sau simboluri de partid.

Printre orașele în care au fost proteste se mai numără Sibiu, Cluj-Napoca, Braşov, Târgu Mureş, Deva, Arad, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Reşiţa, Buzău, Slobozia, Ploieşti, Târgovişte, Suceava, Botoşani, Vaslui, Piteşti, Constanţa, Craiova.

Cei mai mulți participanți au fost la Sibiu, circa 1.800, la Cluj, circa 1.000, Arad, 700, Târgu Mureș, 600.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.1.2012

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul continuă și în toamnă măsura de sprijin a părinților care stau acasă cu copilul dacă școala e închisă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că măsura de sprijinire a părinților care stau acasă cu copilul, în cazul închiderii școlii din cauza epidemiei de… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a aprobat subvenția de 1 milion euro pentru Aeroportul Timișoara

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat acordarea subvenției directe acordată de România, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion… Mai mult

Stiri

BNR, raport asupra inflației: Contracţia economiei în 2020, aproape de cea din 2009

Adrian N Ionescu

Riscurile de scădere a economiei sunt dominante, iar„revenirea economiilor, implicit şi a celei a României, este de aşteptat să fie una lentă”, chiar dacă nu… Mai mult

Stiri

Rusia, rol central în răspândirea dezinformărilor legate de coronavirus – raport al Departamentului de Stat

Iulian Soare

Rusia joacă un rol central în diseminarea știrilor false ce subminează încrederea populației în autorități în perioada pandemiei de coronavirus, potrivit raportului publicat de The… Mai mult

Stiri

Campanie susținută de grupul PPE din PE

Siegfried Mureșan: Cu ajutorul fondurilor europene, România a sprijinit pacienții, medicii din prima linie și angajații afectați de criza COVID-19

Vladimir Ionescu

Deputatul european Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, explică modul în care Uniunea Europeană a ajutat statele membre să… Mai mult

Stiri

Bugetul PNDL pe 2020 a fost depășit, 40% alocări suplimentare

Adrian N Ionescu

Guvernul dorește să aloce 500 de milioane de lei din fondul său de rezervă pentru finanţarea proiectelor din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapele… Mai mult

Europa

Mike Pompeo – vizite în Cehia, Slovenia și Polonia pentru discuții legate de relocarea trupelor americane din Europa

Iulian Soare

Secretarul de stat american Mike Pompeo va merge, săptămâna viitoare, în câteva state central și est europene pentru a discuta detalii legate de redistribuirea trupelor… Mai mult