Chestiunea

Cele 6 bombe care au aruncat în aer deficitul pe ultima sută de metri

Deficitul de 4,4% din PIB, aprobat de guvern joi seară la ultima rectificare, este rezultatul unei construcții bugetare făcute în martie 2019 de către guvernul… Mai mult

28.11.2019

Interviu

Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau

Textul de mai jos e o scurtă înșurire de fragmente din interviul acordat CRONICILOR Curs de Guvernare de Jan Techau – directorul Programului Europa de… Mai mult

28.11.2019

Chestiunea

Starea Sănătății în UE 2019 / Problema României: Dependența de serviciile spitalicești, cauza principală a ineficienței sistemului

Cheltuielile pentru sănătate ale României au atins un minim istoric și sunt cele mai mici din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca… Mai mult

28.11.2019

Digital

Experiența finlandeză – mic curs de civilizare digitală. Ce ar fi trebuit să facă ANAF pentru informatizare, transparență, eficiență

România a ratat ocazia de a avea un sistem modern, informatizat, de colectare a taxelor, deși s-a bucurat atât de expertiză din partea Băncii Mondiale… Mai mult

28.11.2019

Cronicile

Proteste anti-Băsescu în București. Unii manifestanţi au fost violenţi, jandarmii au răspuns cu gaze lacrimogene. Opoziţia susţine protestele

de Vladimir Ionescu 15.1.2012

Foto: Octav Ganea/Associated Press/The Examiner

Peste 20 de persoane, dintre care 5 jandarmi și un jurnalist, au fost rănite, sâmbătă seara, în urma unor ciocniri violente, la un miting neautorizat la care au participat cel puțin 1.500 de protestatari, în Piața Universității din București, împotriva președintelui Traian Băsescu și a Guvernului Emil Boc.

Conform reprezentanților serviciilor de urgență, persoanele rănite au primit îngrijiri medicale, viața nefiindu-le pusă în pericol.

Manifestația a început în jurul orei 14.00, când circa 200 de persoane s-au adunat în Piața Universității, pentru a manifesta pașnic în susținerea medicului Raed Arafat, inițiatorul sistemului de urgență SMURD, și împotriva președintelui Traian Băsescu.

Purtând în mâini pancarte cu lozinci anti-Băsescu și drapele decupate în centru, simbol al Revoluției din 1989, manifestanții și-au orientat protestul împotriva măsurilor de austeritate luate de Guvernul Emil Boc, la inițiativa președintelui Traian Băsescu.

După lăsarea serii, numărul manifestanților a început să crească și a ajuns la circa 1.500 de persoane, protestatarii scandând ”Jos Băsescu!”,  ”Demisia, demisia!”, ”Ieși afară, javră ordinară!”, ”Libertate, libertate!”.

De asemenea,câțiva tineri au oferit jandarmilor flori, un alt fest simbolic asociat Revoluției din 1989,alături de fluturarea steagurilor decupate.

Odată cu venirea în Piață a tot mai multor manifestanți, traficul rutier a fost blocat pe Bulevardul Magheru.

Acela a fost momentul în care jandarmii au intervenit mai ferm, blocarea drumurilor publice ridicând sfera abaterilor de la contravenții la infracțiune.

În aceste împrejurări, o parte dintre protestatari au început să se manifeste violent și să arunce cu pietre sau dale către jandarmi, precum și cu petarde de tipul celor folosite de galeriile de la fotbal, pe stadioane.

La rândul lor, jandarmii au răspuns cu gaze lacrimogene și i-au lovit cu bastoanele de cauciuc și chiar cu bocancii pe unii dintre protestatari.

Potrivit unor informații atribuite de presă reprezentanților jandarmeriei, printre protestatarii violenți s-ar fi numărat și membri au unor galerii bucureștene, în contextul în care în aceeași zi, la Sala Polivalentă din București avusese loc un meci demonstrativ de fotbal, în scopuri caritabile, la care au participat aproximativ 4.000 de persoane, printre care și suporteri ai galeriei echipei Steaua.

De asemenea, pe conturile de Facebook atribuite unor grupări de suporteri ai echipei Dinamo fanii erau invitați la mitingul de la Piața Universității, în semn de protest față de înăsprirea legislațiie împotriva violenței în sport, promulgate de președintele Traian Băsescu.

În urma violențelor, jandarmii au condus la secțiile de poliție peste 40 de persoane, pentru cercetări și sancțiuni, cele mai multe contravenționale, pentru tulburarea liniștii publice și abateri la legea întrunirilor publice, dar și pentru infracțiuni de ultraj și blocarea drumurilor publice.

La apelurile jandarmilor, Piața Universității a început să se golească spre miezul nopții, când mai rămăsesră în piață câteva sute de manifestanți mai hotărâți.

Ca urmare a unei dispoziții a prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei, jandarmii le-au dat un ultimatum protestatrilor rămași, care ajunseseră oricum copleșiți numeric de forțele de ordine, suplimentate între timp.

După miezul nopții, protestatrii au părăsit Piața Universității, fără alte incidente.

Pe lângă persoanele rănite, în urma violențelor de sâmbătă seara, afectate au mai fost câteva florării și tarabe ale vânzătorilor de cărți din zona Universității.

Sâmbătă a fost cea de-a doua zi de proteste masive în București, după ce vineri, la Palatul Cotroceni, au manifestat circa 1.000 de persoane.

Mii de persoane au protestat, în ultimele trei zile, în orașe importante din țară, precum Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanța, Iași.

Joi, la Târgu Mureș, locul unde dr. Raed Arafat a înființat SMURD, circa 4.000 de persoane au ieșit în stradă joi, la în semn de protest față de proiectul legii sănătății, propus de Președinție și lansat de guvern în dezbatere publică.

Manifestanții și-au exprimat susțienrea față de doctorul Raed Arafat, fondatorul serviciului de urgență SMURD, care a fost nevoit să demisioneze din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, după ce președintele Traian Băsescu a sugerat acest lucru, ca urmare a opoziției publice exprimate de medic față de proiectul legii sănătății, care, în opinia doctorului, ar fi condus la distrugerea sistemului public de urgență.

Vineri seara, Traian Băsescu a cerut Guvernului să retragă legea sănătății din circuitul de adoptare, Executivul conformându-se în aceeași zi.

Proiectul legii sănătății propunea, printre altele, accesul masiv al operatorilor privați de servicii de urgență la fondurile publice.

De asemenea, proiectul stipula înlocuirea actualelor case județene de asigurări de sănătate cu firme private de asigurări, precum și transformarea spitalelor publice în fundații sau societăți comerciale.

Reacția liderilor Opoziției

  • Victor Ponta, preșdintele PSD, copreședinte al USL: ”Îi respect şi îi felicit pe toţi românii care au ieşit în stradă pentru a-şi apăra drepturile în faţa abuzurilor unui regim politic nedemocratic! Este nevoie ca vocea lor să fie auzită, pentru că ei sunt cei care au transmis acest mesaj extraordinar de solidaritate, de revoltă, dar şi de speranţă. Am însă îndemnul ca toţi cei care ies în stradă să fie atenţi la provocările oamenilor regimului Băsescu şi să respingă total orice gest de violenţă. Mesajul pe care îl transmit românii trebuie să nu fie alterat de gesturi extreme care i-ar putea da şansa preşedintelui Băsescu să ignore şi să sfideze în continuare vocea poporului, prevederile Constituţiei şi fundamentele statului de drept! În stradă, în mod paşnic, aşa românii îşi vor lua ţara înapoi!”
  • Crin Antonescu, președintele PNL, copreședinte USL: ”PNL nu este implicat în niciun fel în organizarea manifestaţiilor de protest de la Bucureşti şi din întreaga ţară din ultimele zile. PNL salută şi este pe deplin solidar cu toţi cei care au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta protestul şi faţă de înlăturarea doctorului Raed Arafat şi faţă de modul în care un proiect de lege a fost sau s-a încercat a fi impus neconstituţional şi mai ales protestul faţă de actuala stare de lucru şi de comportamentul Puterii din România”.

Reuters: Proteste față de austeritate în România. AP menționează o paralelă cu Timișoara 1989

Foto: Octav Ganea/Associated Press/The Examiner

Agențiile de presă internaționale nu au ignorat protestele din România.

Sâmbătă, Reuters a remarcat că protestele din întraga țară, împotriva priectului legii sănătății, s-au transformat în manifestații împotriva măsurilor de austeritate ale Guvernului.

”Protestele de sâmbătă s-au extins de la sprijinul pentru Arafat la nemulţumirea generală față de măsurile de austeritate nepopulare ale Guvernului, luate în temeiul unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, pentru consolidarea finanţelor publice și a leului”, a notat corespondentul Reuters la București, Luiza Ilie.

Reporterul a remarcat că protestatarii au scandat, la adresa președintelui Traian Băsescu ”Opriți hoția!”, ”Ne-ai mințit și ne-ai jefuit” și ”Pleacă și lasă-ne să trăim!”.

La rândul său, agenția Associated Press consideră că protestele din aceste zile sunt cele mai grave de când Traian Băsescu este președinte, din 2004.

”Protestele au fost cele mai grave de când preşedintele Traian Băsescu a venit la putere în 2004 şi au fost generate de frustrarea înăbușită față de reducerea salariilor și sporurilor din sectorul public, majorărilor de taxe și corupția generalizată”, scrie corespondenta AP la București, Alison Mutler.

În același articol, AP arată că sprijinul acordat de populație fondatorului SMURD Raed Arafat i-a determinat pe unii comentatori să facă o paralelă cu susținerea pe care a avut-o episcopul de etnie maghiară Laszlo Tokes la Revoluția din 1989.

”Sprijinul larg pentru Arafat i-a determinat pe comentatori să facă o paralelă cu etnicul maghiar Laszlo Tokes, a cărui opoziţie față de fostul dictator Nicolae Ceauşescu în 1989 a fost scânteia revoltei anti-comuniste”, scrie agenția internațională, citată de ziarele americane The Examiner și Boston Globe.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.1.2012

Lăsați un comentariu


Europa

Franța, paralizată de cea mai mare grevă din ultimii ani. Ciocniri violente la Paris

Iulian Soare

Cea mai amplă grevă din ultimii ani a început joi, în Franța, cu scopul declarat de a-l forța pe preşedintele Emmanuele Macron să renunţe la… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanțelor dă asigurări partenerilor europeni că România va lua măsuri pentru respectarea MTO

Vladimir Ionescu

Ministrul Finanțelor Publice i-a asigurat pe miniștrii de finanțe în cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (Ecofin), reunit la Bruxelles pe 5 decembrie, că… Mai mult

Stiri

Finanțele au împrumutat 1,1 miliarde de lei, la o dobândă medie de 4,07% pe an

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat joi 1,1 miliarde de lei, în cadrul unei licitații de obligațiuni de stat cu o maturitate reziduală de 46… Mai mult

Stiri

AmCham: România are nevoie de o coordonare centralizată a agendei de digitalizare

Vladimir Ionescu

AmCham Romania salută intenția anunțată de centralizare a coordonării procesului de digitalizare prin alocarea acestui rol  biroului CIO guvernamental, entitate apreciată de membrii AmCham ca… Mai mult

Europa

ECOFIN solicită actualizarea cadrului fiscal în domeniul energiei astfel încât Europa să își poată îndeplini obiectivele climatice

Iulian Soare

ECOFIN susține actualizarea cadrului legislativ privind impozitarea sectorului energetic, astfel încât aceasta să contribuie la obiectivele UE pe mediu, respectiv atingerea neutralității climatice până în… Mai mult

Stiri

STB a garantat cu sediul și parcul auto plata eșalonată a datoriilor către ANAF

Vladimir Ionescu

Societatea de Transport Bucureşti (STB), aparținând Primăriei Capitalei, a garantat la ANAF cu sediul şi parcul de autobuze plata eșalonată a TVA restantă. Suma totală,… Mai mult

Stiri

Traian Berbeceanu va fi șeful de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela

Razvan Diaconu

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că, începând cu săptămâna viitoare, comisarul șef în rezervă Traian Berbeceanu va fi… Mai mult