fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Prognoza Comisiei: cum va reveni PIB-ul trimestrial al României înapoi spre cel din T1 2020

Potrivit prognozei intermediare de vară a Comisiei Europene, România se va situa în coada țărilor non-euro care vor încerca revenirea PIB-ul trimestrial la nivelul din… Mai mult

08.07.2020

Analiză

Schimbări esențiale în structura de formare a PIB: Comerțul trece în fața industriei. Avansul PIB pe T1 – păstrat la 2,4% brut

Institutul Național de Statistică a confirmat creșterea economică de 2,4% în serie brută şi 2,7% în serie ajustată sezonier pe primul trimestru al anului în… Mai mult

07.07.2020

Chestiunea

Împrumuturile României, de la criză la criză. Deja –vu ?

Vă mai amintiți de criza din 2009 și de împrumutul de aproape 20 de miliarde de euro pe care a trebuit să îl luăm pentru… Mai mult

06.07.2020

Analiză

Comerțul, aproape de „business as usual”. Sincronizarea cu producția ?

În pofida restricțiilor impuse de pandemie și a închiderii unor centre comerciale, cifra de afaceri din comerț a revenit puternic în luna mai față de… Mai mult

06.07.2020

Proteste anti-Băsescu în București. Unii manifestanţi au fost violenţi, jandarmii au răspuns cu gaze lacrimogene. Opoziţia susţine protestele

de Vladimir Ionescu 15.1.2012

Foto: Octav Ganea/Associated Press/The Examiner

Peste 20 de persoane, dintre care 5 jandarmi și un jurnalist, au fost rănite, sâmbătă seara, în urma unor ciocniri violente, la un miting neautorizat la care au participat cel puțin 1.500 de protestatari, în Piața Universității din București, împotriva președintelui Traian Băsescu și a Guvernului Emil Boc.

Conform reprezentanților serviciilor de urgență, persoanele rănite au primit îngrijiri medicale, viața nefiindu-le pusă în pericol.

Manifestația a început în jurul orei 14.00, când circa 200 de persoane s-au adunat în Piața Universității, pentru a manifesta pașnic în susținerea medicului Raed Arafat, inițiatorul sistemului de urgență SMURD, și împotriva președintelui Traian Băsescu.

Purtând în mâini pancarte cu lozinci anti-Băsescu și drapele decupate în centru, simbol al Revoluției din 1989, manifestanții și-au orientat protestul împotriva măsurilor de austeritate luate de Guvernul Emil Boc, la inițiativa președintelui Traian Băsescu.

După lăsarea serii, numărul manifestanților a început să crească și a ajuns la circa 1.500 de persoane, protestatarii scandând ”Jos Băsescu!”,  ”Demisia, demisia!”, ”Ieși afară, javră ordinară!”, ”Libertate, libertate!”.

De asemenea,câțiva tineri au oferit jandarmilor flori, un alt fest simbolic asociat Revoluției din 1989,alături de fluturarea steagurilor decupate.

Odată cu venirea în Piață a tot mai multor manifestanți, traficul rutier a fost blocat pe Bulevardul Magheru.

Acela a fost momentul în care jandarmii au intervenit mai ferm, blocarea drumurilor publice ridicând sfera abaterilor de la contravenții la infracțiune.

În aceste împrejurări, o parte dintre protestatari au început să se manifeste violent și să arunce cu pietre sau dale către jandarmi, precum și cu petarde de tipul celor folosite de galeriile de la fotbal, pe stadioane.

La rândul lor, jandarmii au răspuns cu gaze lacrimogene și i-au lovit cu bastoanele de cauciuc și chiar cu bocancii pe unii dintre protestatari.

Potrivit unor informații atribuite de presă reprezentanților jandarmeriei, printre protestatarii violenți s-ar fi numărat și membri au unor galerii bucureștene, în contextul în care în aceeași zi, la Sala Polivalentă din București avusese loc un meci demonstrativ de fotbal, în scopuri caritabile, la care au participat aproximativ 4.000 de persoane, printre care și suporteri ai galeriei echipei Steaua.

De asemenea, pe conturile de Facebook atribuite unor grupări de suporteri ai echipei Dinamo fanii erau invitați la mitingul de la Piața Universității, în semn de protest față de înăsprirea legislațiie împotriva violenței în sport, promulgate de președintele Traian Băsescu.

În urma violențelor, jandarmii au condus la secțiile de poliție peste 40 de persoane, pentru cercetări și sancțiuni, cele mai multe contravenționale, pentru tulburarea liniștii publice și abateri la legea întrunirilor publice, dar și pentru infracțiuni de ultraj și blocarea drumurilor publice.

La apelurile jandarmilor, Piața Universității a început să se golească spre miezul nopții, când mai rămăsesră în piață câteva sute de manifestanți mai hotărâți.

Ca urmare a unei dispoziții a prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei, jandarmii le-au dat un ultimatum protestatrilor rămași, care ajunseseră oricum copleșiți numeric de forțele de ordine, suplimentate între timp.

După miezul nopții, protestatrii au părăsit Piața Universității, fără alte incidente.

Pe lângă persoanele rănite, în urma violențelor de sâmbătă seara, afectate au mai fost câteva florării și tarabe ale vânzătorilor de cărți din zona Universității.

Sâmbătă a fost cea de-a doua zi de proteste masive în București, după ce vineri, la Palatul Cotroceni, au manifestat circa 1.000 de persoane.

Mii de persoane au protestat, în ultimele trei zile, în orașe importante din țară, precum Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanța, Iași.

Joi, la Târgu Mureș, locul unde dr. Raed Arafat a înființat SMURD, circa 4.000 de persoane au ieșit în stradă joi, la în semn de protest față de proiectul legii sănătății, propus de Președinție și lansat de guvern în dezbatere publică.

Manifestanții și-au exprimat susțienrea față de doctorul Raed Arafat, fondatorul serviciului de urgență SMURD, care a fost nevoit să demisioneze din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, după ce președintele Traian Băsescu a sugerat acest lucru, ca urmare a opoziției publice exprimate de medic față de proiectul legii sănătății, care, în opinia doctorului, ar fi condus la distrugerea sistemului public de urgență.

Vineri seara, Traian Băsescu a cerut Guvernului să retragă legea sănătății din circuitul de adoptare, Executivul conformându-se în aceeași zi.

Proiectul legii sănătății propunea, printre altele, accesul masiv al operatorilor privați de servicii de urgență la fondurile publice.

De asemenea, proiectul stipula înlocuirea actualelor case județene de asigurări de sănătate cu firme private de asigurări, precum și transformarea spitalelor publice în fundații sau societăți comerciale.

Reacția liderilor Opoziției

  • Victor Ponta, preșdintele PSD, copreședinte al USL: ”Îi respect şi îi felicit pe toţi românii care au ieşit în stradă pentru a-şi apăra drepturile în faţa abuzurilor unui regim politic nedemocratic! Este nevoie ca vocea lor să fie auzită, pentru că ei sunt cei care au transmis acest mesaj extraordinar de solidaritate, de revoltă, dar şi de speranţă. Am însă îndemnul ca toţi cei care ies în stradă să fie atenţi la provocările oamenilor regimului Băsescu şi să respingă total orice gest de violenţă. Mesajul pe care îl transmit românii trebuie să nu fie alterat de gesturi extreme care i-ar putea da şansa preşedintelui Băsescu să ignore şi să sfideze în continuare vocea poporului, prevederile Constituţiei şi fundamentele statului de drept! În stradă, în mod paşnic, aşa românii îşi vor lua ţara înapoi!”
  • Crin Antonescu, președintele PNL, copreședinte USL: ”PNL nu este implicat în niciun fel în organizarea manifestaţiilor de protest de la Bucureşti şi din întreaga ţară din ultimele zile. PNL salută şi este pe deplin solidar cu toţi cei care au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta protestul şi faţă de înlăturarea doctorului Raed Arafat şi faţă de modul în care un proiect de lege a fost sau s-a încercat a fi impus neconstituţional şi mai ales protestul faţă de actuala stare de lucru şi de comportamentul Puterii din România”.

Reuters: Proteste față de austeritate în România. AP menționează o paralelă cu Timișoara 1989

Foto: Octav Ganea/Associated Press/The Examiner

Agențiile de presă internaționale nu au ignorat protestele din România.

Sâmbătă, Reuters a remarcat că protestele din întraga țară, împotriva priectului legii sănătății, s-au transformat în manifestații împotriva măsurilor de austeritate ale Guvernului.

”Protestele de sâmbătă s-au extins de la sprijinul pentru Arafat la nemulţumirea generală față de măsurile de austeritate nepopulare ale Guvernului, luate în temeiul unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, pentru consolidarea finanţelor publice și a leului”, a notat corespondentul Reuters la București, Luiza Ilie.

Reporterul a remarcat că protestatarii au scandat, la adresa președintelui Traian Băsescu ”Opriți hoția!”, ”Ne-ai mințit și ne-ai jefuit” și ”Pleacă și lasă-ne să trăim!”.

La rândul său, agenția Associated Press consideră că protestele din aceste zile sunt cele mai grave de când Traian Băsescu este președinte, din 2004.

”Protestele au fost cele mai grave de când preşedintele Traian Băsescu a venit la putere în 2004 şi au fost generate de frustrarea înăbușită față de reducerea salariilor și sporurilor din sectorul public, majorărilor de taxe și corupția generalizată”, scrie corespondenta AP la București, Alison Mutler.

În același articol, AP arată că sprijinul acordat de populație fondatorului SMURD Raed Arafat i-a determinat pe unii comentatori să facă o paralelă cu susținerea pe care a avut-o episcopul de etnie maghiară Laszlo Tokes la Revoluția din 1989.

”Sprijinul larg pentru Arafat i-a determinat pe comentatori să facă o paralelă cu etnicul maghiar Laszlo Tokes, a cărui opoziţie față de fostul dictator Nicolae Ceauşescu în 1989 a fost scânteia revoltei anti-comuniste”, scrie agenția internațională, citată de ziarele americane The Examiner și Boston Globe.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.1.2012

Lăsați un comentariu


Europa

Apel Christine Lagarde, cu o zi înainte de Consiliul European: E esențial un Acord rapid pentru relansare, bazat pe granturi

Vladimir Ionescu

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a făcut joi un apel către liderii europeni să se pună rapid de acord asupra unui plan ambiţios… Mai mult

Stiri

Mugur Isărescu: BNR a cumpărat până acum titluri de stat de 4,4 miliarde și a pompat lichiditate în sistem de 3,7 miliarde zilnic

Alexandra Pele

Banca Națională a României (BNR) a continuat să furnizeze lichiditate sistemului bancar, media zilnică a acestor operațiuni ridicându-se la 3,7 miliarde de lei în perioada… Mai mult

Stiri

118 milioane euro, granturi: 10 proiecte românești de transport feroviar selectate pentru finanțare europeană

Iulian Soare

Comisia Europeană a anunțat joi că a decis să investească aproape 118 milioane de euro în 10 proiecte românești de infrastructură rutieră. Aceste proiecte, anunță… Mai mult

Stiri

Campanie susținută de grupul PPE din PE

Europarlamenturul PNL, Marian-Jean Marinescu – susținerea unei politici comune de sănătate a UE în Parlamentul European

Razvan Diaconu

Parlamentul European insistă pentru implementarea unor politici de sănătate comune în interiorul Uniunii după ce criza coronavirus a demonstrat că lipsa măsurilor unitare și coordonate… Mai mult

Stiri

Ministrul Economiei spune că Hidroelectrica poate livra energie mai ieftină populației, dar nu vrea. Prețul lor ar putea ieftini piața

Vladimir Ionescu

Hidroelectrica poate livra direct către populaţie energie la un preţ mult mai mic decât cel din prezent, ceea ce ar putea duce la scăderea tarifelor… Mai mult

Stiri

Nou record al cazurilor Covid: 777 îmbolnăviri confirmate în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 777 de cazuri noi, din 19.097 de teste efectuate, acestea fiind noile recorduri de îmbolnăviri și teste… Mai mult

Europa

CJUE invalidează acordul pentru transferul în SUA a datelor personale din UE, dar menține validitatea mecanismului “clauze contractuale standard”

Iulian Soare

Curtea de Justiție a UE a invalidat joi acordul Privacy Shield ce permite transferul de date personale între UE și SUA. Faptul că primează securitatea… Mai mult