UPDATE: Protestează și magistrații de la Judecătoria din Alexandria, care oferă și ei, într-un comunicat de presă, câteva exemple de efecte pe care le vor avea mdoificările discutate zilele acestea în Paralment:
„In aceste conditii, judecatorii isi exprima in mod public dezacordul fata de propunerile de modificare a Codului Penal si a Codului de procedura penala si a legilor justitei si isi manifesta sustinerea fata de actiunile publice de dezaprobare organizate de judecatorii si procurorii din toata tara”, încheie comunicatul.
UPDATE: La ora 17.00 a început protestul tăcut de la Palatul Justiției (Curtea de Apel București), unde câteva sute de judecători și procurori se află pe treptele clădirii.
Mulți poartă coli pe care explică efectele pe care le vor avea asupra fiecărui cetățean modificările la Codul Penal și Codul de procedură penală.
Protestul acestora a fost decis luni.
Participă și procurori de la DNA, de la Parchetul Tribunalului București etc.
La Parchetul de pe lângă Tribunalul București, de exemplu, un comunicat menționează că decizia a fost luată în unanimitate:
„La data de 18.12.2017, a avut loc adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, fiind luată în discuție poziția procurorilor cu privire la propunerile de modificare a legislației penale, propuneri aflate în acest moment în procedurile parlamentare.
(…) în unanimitatea celor prezenți s-a decis susținerea formelor de protest anunțate de colegii magistrați, subliniindu-se astfel necesitatea atragerii atenției asupra pericolelor pe care le-ar genera aceste modificări.”
UPDATE: Preşedintele executiv a PSD, Niculae Bădălău, susține că magistraţii nu au dreptul să protesteze și spune că nu i se par normale nici protestele preventive, în condiţiile în care modificările nu au fost adoptate:
„Magistraţii nu au dreptul, prin lege, să protesteze. Au ieşit în faţa sediilor. Aşa cum vă spuneam este o lege care încă nu e finalizată. Atunci pentru ce protestează? Amendamentele sunt nişte proiecţele mai mici care sunt sau nu aprobate. Inclusiv la Camera Deputaţilor, colegii mei de partid au depus amendamente care au fost respinse. Posibilitatea asta există şi la Senat. Să manifestăm preventiv…nu mi se pare normal”, a spus Bădălău, citat de Mediafax.
UPDATE 14.15: Acțiunea este fără precedent în România, dar în Europa, o acțiune similară a avut loc în luna aprilie, când judecătorii polonezi au oprit activitatea instanțelor timp de 30 de minute, ca protest față de „reforma judiciară” aplicată de partidul conservator de guvernământ, PiS.
Precizăm că modificările aduse legilor justiției în Polonia, și controlul asupra sistemului judiciar instituit prin aceste modificări, au dus la declanșarea în prmeieră a mecanismului privind statul de drept.
Miercuri, Comisia Europeană urmează să decidă declanșarea oficială a Articolului 7 din Tratatul UE, ceea ce poate duce la suspendarea votului Poloniei în Consiliul European.
(Citiți și UE inițiază miercuri procedura de suspendare a votului Poloniei în Consiliul European)
UPDATE 13.30: La Constanța, protestul s-a desfășurat în fața Judecătoriei, cu asigurarea activității de către o treime a personalului.
Au fost alături de judecători, în această acțiune fără precedent, și cinci procurori DNA Constanța, printre care și Andrei Bodean, cel care i-a trimis în judecată și pe Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre și Sorin Strutinsky.
”Sunt aici ca să arăt tâmplarilor și muncitorilor că legile sunt lucruri serioase. Dacă modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală intră în vigoare, activitatea noastră, a tuturor, va fi blocată. Niciun procuror, indiferent că lucrează la DNA sau alte parchete, nu își va mai putea face treaba. Nimeni nu va mai fi în siguranță. Nici măcar infractorii nu vor mai fi în siguranță. Și fiicele infractorilor pot fi călcate pe trecere și soțiile lor pot fi tâlhărite”, a declarat Andrei Bodean, pentru Info Sud-Est.
UPDATE: Programul protestelor magistraților (ora de începere)
- Constanța- ora 10.30
- Cluj Napoca – ora 12.00
- Brașov (Parchet Tribunal) – ora 12.00
- Galați – ora 12.00
- Sibiu- ora 12.30
- Botoșani – ora 13.00
- CA Pitești- ora 15.00
- CA Brașov – ora 17.00
- Timișoara – ora 17.00
- Iași – ora 17.00
- CA București – ora 17.00
UPDATE ora 13.00: Sute de magistrați protestează tăcut, la București, în fața Institutului Național al Magistraturii (cel care pregătește judecătorii și procurorii), pe Bulevarduul Regina Elisabeta.
UPDATE 2: Au ieșit în fața instanțelor și parchetelor și magistrații din Constanța.
Cei din Capitală vor începe protestul la ora 17.00.
UPDATE 1: Peste 100 de magistraţi au ieşit în fața Curții de Apel din Cluj-Napoca și protestează în tăcere, cu roba pe braț.
Ei acuză adoptarea proiectelor de modificare a legilor Justiției în pofida avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și a recomandărilor Comisiei Europene.
Mai mulți clujeni au venit, cu pancarte în sprijinul Justiției, să asiste la acest protest inedit și îi aplaudă pe magistrați.
„Toţi magistraţii din țară sunt sideraţi de modul în care s-au desfășurat dezbaterile din Parlament cu privire la legile Justiției și, mai ales, de ultimele propuneri de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Am decis la nivelul întregii țări să adoptăm o formă de protest ca un avertisment la adresa clasei politice cu privire la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească și pe procurorii din România. Colegii de la Cluj au decis ca timp de un sfert de oră să tacă, transmițând un mesaj simplu: ei sunt muți de uimire. (…)
Din perspectiva noastră aceste propuneri sunt defecte și ele nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-a siderat în mod absolut au fost propunerile de săptămâna trecută cu privire la Codul penal și Codul de procedură penală. Este, practic, un fel de luptă împotriva anticorupţiei care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare (…) Practic, siguranța cetățeanului este pusă în pericol”, a declarat judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM.
***
Știrea inițială:
Judecătorii și procurorii din mai multe județe vor protesta luni, în fața instanțelor și parchetelor unde lucrează, față de modificările operate pe bandă rulantă, de către coaliția majoritară, în cadrul așa-numitei reforme a Justiției.
Primii care și-au anunțat protestul au fost judecătorii din județele Sălaj, Maramureș, Cluj și Bistrița, care vor ieși în stradă luni, între orele 12.00 – 13.00, îmbrăcați în robe.
Lor li s-au alăturat și procurori din mai multe parchete din țară, precum și judecători din Constanța București, Roman etc.
Magistrații nu au voie să facă grevă, dar ei pot apela la diferite forme de protest.
Protestul în tăcere programat pentru luni este un apel la respectarea de către legislativ a principiului constituțional al colaborării loiale între instituții, care ar fi impus respectarea punctului de vedere exprimat de CSM și asociațiile magistraților față de amendamentele propuse de putere.
Nu este o acțiune politică și nu vizează persoane, grupuri sau partide, au explicat mai mulți magistrați.
Ei atrag astfel atenția asupra procedurii și solicită renunțarea la toate inițiativele aflate acum într-o fază mai mult sau mai puțin înaintată, la Parlament, și organizarea unei dezbateri ample pe fiecare modificare.
Imediat după aflarea amendamentelor propuse de PSD și ALDE, intențiile majorității guvernamentale au fost criticate dur și cu argumente, de Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT, Parchetul General, CSM, Forumul Judecătorilor și, individual, pe Facebook, de mai mulți magistrați, judecători sau procurori.
Ei au explicat că directiva europeană invocată de coaliție (Directiva pentru respectarea prezumției de nevinovăției și a dreptului de participa la proces) este deja aplicată în România, dar este acum folosită ca pretext pentru reformulări ale Codului Penal și ale Codului de procedură penală concepute special pentru a-i salva pe politicieni de dosarele penale pe care le au.
Reglementările vizează însă toate infracțiunile, ceea ce înseamnă că ele se vor aplica pe toate infracțiunile și vor afceta grav toată societate.
Se sacrifică dreptul victimelor și chiar ordinea socială, doar pentru a fi salvați niște politicieni, au explicat mai mulți specialiști din domeniu. Vor fi puse în pericol ordinea publică și siguranța cetățenilor, mai avertizează magistrații, dacă amendamentele puterii vor ajunge lege.
Asociația Procurorilor a elaborat o broșură cu 13 posibile efecte ale amendamentelor
Asociația Procurorilor din România a întocmit o broșură cu exemple de efecte ce vor apărea după intrarea în vigoare ale unroa dintre amendamentele propuse la Codul Penal și Codul de procedură penală.
„Cu acordul și ajutorul colegilor procurori și judecători am întocmit o broșură a exemplelor practice privind efectele pe care le pot avea modificările preconizate ale Codului de procedură penală și Codului penal. Textele modificate au fost preluate din forma transmisă în mod oficial Asociației Procurorilor din România. Exemplele de mai jos sunt inspirate din activitățile practice ale magistraților. Ele au fost simplificate pentru a explica cât mai ușor cetățenilor care pot fi efectele acestor modificări ale Codului de procedură penală și Codului penal”, precizează APR.
Cazul unei crime
„O crimă are loc într-un oraş din România. Cadavrul este găsit secţionat, iar părţi din el lipsesc. Nimic nu indică autorul. Se deschide dosar penal şi se încearcă identificarea făptuitorului.
Peste o săptămână, într-un alt oraş din acelaşi judeţ are loc o crimă asemănătoare. Aceleaşi împrejurări. Aceleaşi părţi ale corpului care lipsesc. Singurele informaţii sunt referitoare la un autoturism de culoare gri metalizat şi un bărbat văzut în preajma locurilor unde s-au petrecut crimele. Acesta părea a schiopăta puţin.
Pentru a înainta ancheta, organele de cercetare penală ar dori să dea publicităţii anumite amănunte ce ar permite identificarea mai rapidă a autorului şi prevenirea unei crime.
Totuşi, dacă ar face asta, ar comite o infracţiune conform noilor reglementări.
În plus, dacă în termen de un an nu descoperă autorul, procurorii sunt nevoiți, conform noilor modificări să claseze cauza, deși infracțiunile contra vieții sunt imprescriptibile.”
Forma actuală a legii care permite comunicarea publică:
Art. 4: Prezumţia de nevinovăţie
(1)Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă.
(2)După administrarea întregului probatoriu, orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului.
Forma modificată care interzice orice fel de comunicare:
La articolul 4, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4) cu următorul cuprins:
”(3) În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale.
Un răspuns
Ce incredere sa avem noi in niste magistrati care incalaca Constitutia tarii?