Sute de tractoare au blocat luni centrul Berlinului, la protestul fermierilor împotriva planurilor guvernului de reduce subvențiile pentru motorină și eliminarea scutirilor de taxe pentru utilajele agricole de la începutul anului viitor, parte a pachetului măsurilor de austeritate pentru 2024, relatează Reuters.
După decizia Curții Constituționale de luna trecută prin care a interzis creșterea deficitului bugetar cu 60 miliarde euro, guvernul federal a anunțat săptămâna trecută planul de a economisi în 2024 aproximativ 900 miliarde euro, în facilități oferite fermierilor.
Potrivit bugetului de anul viitor, rambursarea parțială a costurilor cu motorina folosită în agricultură, împreună cu scutirea de taxe pentru utilaje agricole vor fi eliminate pentru a reduce cheltuielile publice. Fermierii consideră că măsura le amenință veniturile și face ca sectorul agriculturii din Germania să-și piardă competitivitatea.
Fermierii au protestat împotriva tăierilor planificate în fața Porții Brandenburg, purtând pancarte pe care scria „POLITICA TA ESTE O DECLARAȚIE DE RĂZBOI ÎMPOTRIVA FERMIERILOR” și „PREA MULT E PREA MULT!
Asociațiile de lobby ale fermierilor germani DBV și LSV au amenințat că vor organiza demonstrații de amploare la nivel național dacă guvernul insistă cu implementarea măsurilor de austeritate care îi vizează direct.
„În cazul în care nu suntem ascultați, din 8 ianuarie vom protesta peste tot într-un mod pe care țara nu l-a mai experimentat până acum. Nu vom accepta acest lucru”, a declarat președintele DBV, Joachim Rukwied.
Reducerile, agreate de liderii coaliției de guvernământ ai social-democraților, verzilor și liber-democraților, ar putea provoca dispute nu doar în interiorul coaliției, liberalii din FDP având opinii diferite, ci și în cadrul partidului Verzilor, întrucât ministrul Agriculturii, Cem Ozdemir, s-a alăturat fermierilor la protestul de luni.
„Voi face tot ce îmi stă în putere pentru ca acest lucru să nu se întâmple, doamnelor și domnilor”, le-a promis Ozdemir protestanților.
Taxe de 20.000 euro pe an
Fermierul Jule Bonsels din Renania a declarat pentru Reuters că anularea facilităților fiscale reprezintă pentru el o povară financiară suplimentară de aproximativ 20.000 euro pe an.
„Personal mi se pare inacceptabil acest lucru. Trebuie să le oferim tinerilor perspective, iar aceste măsuri le distrug complet”, a adăugat ea.
Purtătorul de cuvânt al guvernului federal, Steffen Hebestreit, a declarat luni că deciziile privind bugetul 2024 sunt în vigoare și nu vor fi rediscutate, adăugând că detaliile implementării lor sunt încă în curs de examinare.
Reducerile cheltuielilor bugetare urmăresc, de asemenea, să contribuie la reducerea emisiilor cu efect de seră în sectorul agricol al țării, care a fost responsabil pentru 55,5 milioane de tone de emisii cu efect de seră anul trecut, aproximativ 7,4% din totalul produs în țară.
Organizațiile de mediu au spus că fermierii pot suporta povara financiară a subvențiilor anulate, invocând profiturile obținute din creșterea prețurilor la alimente și veniturile din alte subvenții agricole care sunt încă în vigoare.
„Cu toată înțelegerea pentru fermieri – măsura ca motorina folosită pentru lucrările agricole să fie subvenționată de către stat este costisitoare, dăunătoare climei și ar trebui eliminată”, a declarat luni expertul agricol al Greenpeace, Martin Hofstetter, într-un comunicat.
***