vineri

19 aprilie, 2024

22 februarie, 2017

Oficiali germani propun UE posibilitatea suspendării temporare a unor măsuri de protecție a drepturilor omului, astfel încât mai mulți azilanți să poată fi deportați în perioada în care așteaptă un rezultat al cererii depuse, anunță Reuters, care citează un document de lucru al guvernului german.

UE afirmă că are dreptul să refuze șederea tuturor migranților care invocă probleme economice, dar legi în funcțiune ce stabilesc cadrul drepturilor omului stabilesc că un solicitant de azil aflat în perioada de analiză a dosarului depus poate fi deportat numai în state care îndeplinesc o serie de standarde.

Documentul de lucru invocă aceste standarde: sigur în ceea ce privește persecuția și amenințările, condiții umane de găzduire, acces, cel puțin parțial, la îngrijire medicală, educație și piața muncii.


Anumite criterii listate mai sus ”depășesc evident” regulile de bază trasate de Convenția de la Geneva, se afirmă în document. Acesta nu specifică care dintre condiții pot fi ”suspendate”, dar afirmă clar că deportările în masă rămân interzise, că statele-gazdă vor trebui să garanteze ”condiții decente” pentru cei deportați și că persoanele deportate nu vor putea fi trimise în locuri mai îndepărtate de țara natală.

În mod specific, propunerea gemană introduce noțiunea de ”zonă sigură”– posibilitatea de a certifica anumite regiuni, nu neapărat un stat întreg, ca fiind propice ca destinație pentru cei deportați.

Potrivit documentului citit de Reuters, propunerea germană ar urma să fie activată numai în perioade de ”influx masiv”  al acestor cetățeni străini. UE are în funcțiune în acest moment numai un acord de readmisie cu Turcia.

Documentul respectiv este unul dintre multele discutate la Bruxelles în condițiile în care UE, care a primit peste 1,3 milioane de migranți și refugiați începând cu 2015, încearcă să îngreuneze intrarea acestora și să înăsprească condițiile de acordare a permiselor de ședere.


Dacă va fi aprobată propunerea germană, atunci UE ar putea coopera și cu alte state pentru procesul de readmisie, inclusiv cu țări din sudul Mediteranei, confirmă o sursă diplomatică europeană. UE discută în acest moment cu Libia, Tunisia și Egipt pe tema reducerii numărului celor care migrează spre Europa.

”Aceste planuri răstoarnă pur și simplu legile internaționale în materie de refugiați. Este inuman, este o trădare a principiilor”, caracterizează Ska Keller, europarlamentar din grupul Verzilor, documentul de lucru german.

Reuters nu a obținut comentarii legate de document din partea Comisiei Europene.

Acordul UE-Turcia pe migrație semnat anul trecut a diminuat masiv fluxurile de migrație spre Europa, iar documentul afirmă că această înțelegere trebuie să folosească drept model în viitor.

Acordul de readmisie semnat cu Ankara a fost însă frecvent criticat de organizații ale drepturilor omului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: