luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 noiembrie, 2017

Premierul Mihai Tudose a anunțat joi, în discursul rostit în plenul Parlamentului, că suma colectată din impozitul pe venit va rămâne integral la administrațiile locale, începând de anul viitor.

O promisiune surprinzătoare, pentru că în urmă cu numai două săptămâni, el rezista presiunii primarilor de municipii și le spunea că nu poate crește decât până la 43% cota ce le revine autorităților locale din sumele colectate din impozitul pe venituri.

Majorarea de la 41,75% la 43% nu acoperea însă nici 30% din pierderile provocate bugetelor locale de diminuarea impozitului pe venit de la 16 la 10%.


Cotă de 100% a spus însă joi premierul Tudose, măsură ce va fi prevăzută în bugetul pe 2018:

„Susțineți că le-am promis primarilor că 100% din impozitul pe venit va reni autorităților locale. Este adevărat. Și ne vom ține de cuvânt. Acest lucru îl vom face prin legea bugetului de stat.

Mai mult, tot prin legea bugetului de stat, fiecare primărie, fiecare consiliu județean, va avea avea și câte un buget minim de funcționare asigurat, la nivel de 750 de lei pe locuitor pentru fiecare primărie și 250 de lei pe locuitor pentru consiliile județene. Totodată, ne vom asigura că nicio primărie nu va avea un buget mai mic decât cel de anul trecut”.

Decizia este una luată de coaliție în ultimele zile, întrucât cu numai o zi înainte de aprobarea OUG 79 de modificare a Codului fiscal, premierul le-a explicat primarilor de municipii că nu există resurse pentru respectarea acestei promisiuni (cotă 100% din fondurile strnse din impozitul pe venit), ce figura în programul de guvernare.


Dacă ar fi fost planificată această msăură, ea ar fi trebuit să figureze printre modificările aduse Codului fiscal.

Primarii ceruseră la întâlnirea respectivă, de acum două săptămâni, o cotă de 60%, dar premierul a acceptat o majorare insignifiantă, de la 41,75% la 43%. A promis că, în funcție de evoluțiile economice din 2018, va mai încerca pe parcursul anului o compensare parțială a pierderilor suferite prin diminuarea impozitului pe venit de la 16 la 10%.

Bugetul de stat păstrează acum 30% din impozitele pe venit, iar 70% din acestea sunt restituite către administrațiile locale, potrivit  Legii 273 a finanțelor publice locale, după cum urmează:

  • 41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
  • 11,25% la bugetul local al judeţului;
  • 18,5% într-un cont distinct, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului.

Mihai Tudose le-a promis atunci primarilor că situația va fi discutată din nou în prima jumătate a anului 2018, când vor fi cunoscute efectele exacte ale diminuării impozitului pe venit.

De altfel, Mihai Chirică, primar (PSD) la Iași, a anunțat pe 14 noiembrie atacarea în instanță a OUG 79 exact din cauza acestei scăderi a impozitului pe venit și deoarece nu considera suficiente compensațiile promise de Executiv.

Și a doua promisiune, cea legată de asigurarea de la bugetul de stat a diferenței dintre veniturile unei administrații locale și 750 de lei pe cap de locuitor, era scoasă complet din discuții acum două săptămâni.

Iată, însă, că ambele măsuri sunt luate în mod neașteptat, cu câteva zile înaintea protestelor de amploare anunțate de ONG-uri și sindicate.

OUG pentru salariile din IT

De asemenea, a mai spus Mihai Tudose în discursul ținut după citirea moțiunii de cenzură, Guvernul va aproba săptămâna viitoare o ordonanță, astfel încât niciunui salariat din domeniul IT să nu îi scadă venitul din cauza transferului de contribuții la angajat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Singura problemă care este reală, încă, în curs de rezolvare, săptămâna viitoare, este cea cu angajații din IT, care sunt scutiți de impozit. Pentru această categorie vom da o ordonanță, care să echilibreze lucrurile, astfel încât niciunui salariat din mediul IT (…) să nu îi scadă venitul”, a declarat Tudose.

Potrivit șefului Executivului, sectorul IT va fi „o prioritate strategică” în continuare pentru România. „Ne dorim (…) să contribuim la dezvoltarea sa. La fel vom proceda și cu veniturile persoanelor cu dizabilități”, a adăugat premierul.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: