23 octombrie, 2014

Comisia Europeană a aprobat joi o investiție de 57,1 milioane de euro în cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDR), dintr-o investiție totală de 69 milioane de euro, pentru dezvoltarea unei infrastructuri de bandă largă de 3.265 km în așa-numitele „zone albe” ale României – zone în care nu există rețele de comunicații electronice de acces sau de distribuție.

Ministerul pentru Societatea Informaţională a finalizat în iunie 2014 procedurile de atribuire a contractului, câştigat de Romtelecom, Cosmote (actualul Telekom) şi compania chineză Huawei, ca terţ asociat.

Anunţul Comisiei Europene

Potrivit unui anunţ al Comisiei Europene, proiectul RO-NET va acoperi 783 din cele 2268 de localități identificate în România ca „zone albe” și va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și cele rurale prin oferirea accesului la internet în bandă largă unui număr de aproximativ 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice.


Comisarul european pentru politica regională Johannes Hahn, care a semnat decizia, a declarat: „Proiectele de acest tip servesc la crearea unor condiții-cadru îmbunătățite pentru mediul de afaceri și cetățeni și permit regiunilor mai puțin dezvoltate din România să beneficieze de oportunitățile oferite de economia digitală. Acesta este un exemplu perfect privind modul în care politica de coeziune poate contribui, în mod direct, la atingerea obiectivelor definite în agenda UE pentru creștere economică, „Europa 2020”, și la dezvoltarea economică a regiunilor.”

Investiția are loc în cadrul programului „Creșterea competitivității economice”, fiind finanțată pe axa prioritară „TIC pentru sectoarele privat și public”. Proiectul urmează a fi implementat până la sfârșitul anului 2015.

Decizia de cofinanțare a proiectului se încadrează în perioada de programare 2007-2013. României i-au fost alocate fonduri în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune în perioada 2007-2013.

Atribuirea contractului s-a făcut în urmă cu 3 luni

Ministerul pentru Societatea Informaţională, în iunie 2014, a stabilit câştigătoare ofertele depuse de Romtelecom şi Cosmote pentru concensionarea lucrărilor de construire a unei reţele telecom în zone defavorizate RO-NET, contractul ridicându-se la 365,8 milioane de lei, TVA inclusă (83,1 milioane euro).


La licitaţie au mai depus oferte şi asocierile Direct One-Electrogrup şi UPC România-Deloitte Audit-Connection Consulting.

Prin anunţul de concesiune, publicat pe www.e-licitatie.ro în noiembrie 2013, valoarea contractului a fost estimată la 369,5 milioane de lei, TVA inclusă.

“Zonele nedeservite de infrastructura de bandă largă şi vizate prin această procedură de achiziţie publică sunt în număr de 783 localităţi. În total, în aceste zone albe sunt 137.000 gospodării şi 400.000 locuitori. Prin implementarea proiectului RO-NET, se estimează că se va dezvolta infrastructură de broadband cu echivalentul a 19.000 km de traseu de reţea de distribuţie”, anunţa la acea dată Ministerului pentru Societatea Informaţională.

Câştigătorul licitaţiei va primi în concesiune reţeaua RO-NET pentru 18 ani, la sfârşitul cărora o poate cumpăra.

Studiul de fezabilitate al proiectului a fost realizat de consorţiul format din societăţile Confero Finance şi Cognos Bussines Consulting, valoarea contractului ridicându-se la 1,88 milioane de lei (2,33 milioane lei cu TVA inclusă), potrivit datelor Ministerului pentru Societatea Informaţională anunţate în februarie 2013.

Managementul proiectului va fi asigurat societăţile Aego Business Consulting şi European Funds Invest pentru 901.716 lei (1,12 milioane lei cu TVA inclusă) pentru 40 de luni, contract câştigat în urma unei licitaţii organizate în 2012.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: